"Nieuw inreisverbod Trump is beter voorbereid maar qua geest hetzelfde"

Het nieuwe inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump "is veel beter voorbereid dan het vorige". Dat zegt onze correspondent Björn Soenens vanuit de VS. "Qua geest is het inreisverbod echter hetzelfde, al zijn er wel een aantal aanpassingen gebeurd." Het valt dus af te wachten of er opnieuw rechtszaken volgen.
2016 Getty Images

Wat volgens Soenens meteen opviel was dat Trump bij de aankondiging van het nieuwe inreisverbod nergens te bespeuren was. "Het waren de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken die het nieuws hebben bekendgemaakt. Ze deden dat op een zeer droge manier: ze wilden geen ergernis opwekken of opruiende woorden spreken. Het moest professioneel zijn." De drie ministeries hebben de voorbije vier weken dan ook veel overleg gepleegd. 

Inreisverbod 2.0

De geest van het inreisverbod is echter volledig dezelfde gebleven, zegt Soenens. "Er zijn een aantal cosmetische ingrepen doorgevoerd, het is een inreisverbod 2.0 zeg maar."

Zo zijn in plaats van 7 overwegend moslimlanden nu "slechts" 6 overwegend moslimlanden opgenomen in het decreet. De burgers uit die landen wordt tijdelijk (90 dagen nvdr.) de toegang tot de VS ontzegd. Concreet gaat het om Iran, Libië, Soedan, Jemen, Syrië en Somalië. Irak staat dus niet langer meer op de lijst.

Waarom dat is? "De Irakezen hebben naar verluidt gesmeekt en fel gelobbyd via hun premier", legt Soenens uit. "De VS heeft Irak ook nodig in de strijd tegen IS, denk maar aan Mosul en Erbil waar Amerikaanse soldaten zij aan zij met de Iraakse soldaten vechten. De Irakezen voelden zich serieus in hun gat gebeten dat ze de VS niet meer binnenmochten. Irak komt nu dus niet langer voor in de lijst en het land heeft ook aan de VS beloofd dat ze goed zullen screenen wie vanuit Irak naar de VS wil."

Green Card en overgangstijd

"Wat ook veranderd is, is dat mensen met een groene kaart, een permanente verblijfsvergunning voor de VS nu wel worden toegelaten", voegt Soenens eraan toe. "Dat geldt eveneens voor mensen met een dubbele nationaliteit of een geldig visum dat ze nu al hebben."

Nog een duidelijke verandering is dat het inreisverbod pas vanaf 16 maart ingaat. Het vorige inreisverbod ging meteen in en dat veroorzaakte heel wat chaos op de luchthavens. "Deze keer is er dus heel veel overleg geweest en iedereen wordt nu op voorhand op de hoogte gebracht. Met die overgangstijd van tien dagen zal je geen toestanden krijgen dat mensen nu al op een vliegtuig zitten, aankomen met een geldig visum en toch het land moeten verlaten."

Rechtszaken?

Tegen het vorige inreisverbod werden heel wat rechtszaken aangespannen, waardoor het uiteindelijk opgeschort werd. Of de veranderingen aan het nieuwe inreisverbod kunnen verhinderen dat burgerrechtenactivisten en rechters nieuwe rechtszaken aanspannen, is nog maar de vraag. "Ik hoorde iemand van een migrantenorganisatie al zeggen: dit is precies hetzelfde inreisverbod", vertelt Soenens. "Het sluit opnieuw mensen uit moslimlanden uit, ook al wordt het niet zo expliciet gezegd. Het is dus wachten op de eerste rechtszaken."

Bekijk ook: "De vraag is niet: gaat het verbod in op 16 maart, maar hoe snel is het van de baan?"