"We moeten het koste wat het kost doen met Fillon"

Het politiek comité van de Franse centrumrechtse partij heeft besloten van door te gaan met François Fillon als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Fillon ligt zwaar onder vuur vanwege een gerechtelijk onderzoek naar gesjoemel met lonen voor zijn familieleden, maar er lijkt niet echt een alternatief te zijn. Frankrijk-specialist Steven Decraene geeft in "Terzake" tekst en uitleg vanuit Parijs.
Steven Decraene voor het hoofdkwartier van Les Républicains.

De beslissing van het politiek comité was unaniem en ze betekent dat Fillon nu de enige kandidaat is die campagne mag voeren in naam van Les Républicains, zegt Decraene. Het comité heeft ook gezegd dat het nu tijd is om te herenigen, "rassembler", en Fillon zal daartoe ook stappen zetten, want heel was mensen binnen de partij hadden inmiddels al afgehaakt, bijvoorbeeld de centristische kleine UDI-partij.

Morgen komt er een vergadering tussen Nicolas Sarkozy, Alain Juppé en François Fillon om de neuzen in dezelfde richting te krijgen, en te zorgen voor een "relancement" van de campagne van Fillon.

Het politiek comité is belangrijk, het is immers de partijtop, maar Decraene wijst er op dat het samengesteld is door Fillon zelf om zijn campagne te leiden. Intussen is binnen Les Républicains ook al de kritiek geuit dat het politiek comité in feite het campagnecomité is, en dat dat erg jammer is.

De mensen in dat comité zijn dus al geneigd om Fillon te volgen, aldus Steven Decraene, ook al zijn er al parlementsleden afgehaakt, en was er druk op Fillon om een stap opzij te zetten.

AFP or licensors

"Jullie kunnen me niet opzijzetten"

Volgens Steven Decraene is François Fillon op de vergadering van het politiek comité aangekomen, en heeft hij meteen gezegd dat hij niet bereid was een stap opzij te zetten, en meer nog, heeft hij ook gezegd dat het comité hem niet opzij kan zetten, en dat "dat vergif", die verdeeldheid, nu uit de partij moet.

"Ik ben mans genoeg om die kandidatuur te dragen, en ik ben er zeker van dat ik een kans maak in de eerste ronde en in de tweede ronde", zo zou Fillon ook nog gezegd hebben.

Zijn daarmee nu dan de rangen gesloten, nadat er heel de dag geruchten de ronde hebben gedaan dat Nicolas Sarkozy druk zou hebben uitgeoefend, en nadat Alain Juppé vanmorgen gezegd had dat hij geen kandidaat was? Dat zou moeten, aldus Decraene, en het was niet toevallig dat Juppé vanmorgen al gezegd heeft dat hij geen presidentskandidaat is, dat hij geen "plan J" of "plan B" wil zijn.

Juppé mocht dan wel naar voren geschoven zijn om Fillon te vervangen, maar hij is wel verslagen door die laatste in de voorverkiezingen, met 65 procent. Bovendien is hij ook al veroordeeld wegens onregelmatigheden bij de partijfinanciering, en dus dachten vele mensen dat hij niet de juiste persoon is om Fillon te vervangen.

Sarkozy ligt volgens Decraene heel moeilijk, hij is zelf ook in opspraak gekomen en hij ligt in de partij moeilijk, dus ook die optie is weg.

Dan was er nog François Baroin, die minister geweest onder premier Fillon, maar die wilde niet naar voren geschoven worden als Fillon geen stap terug wilde zetten. Men zat in een impasse, aldus Decraene, en dus is er gekozen om allemaal voor Fillon te gaan.

AFP or licensors

"Ma base, elle tient"

Wat ook meegespeeld heeft bij die beslissing, zegt Decraene, is dat Fillon zegt "ma base, elle tient", mijn basis, mijn militanten, zij houden stand.

Ook bij de vergadering van het politiek comité waren er een handjevol militanten aanwezig die "Fillon président" scandeerden, en ook al waren het er niet veel, ze trokken wel de aandacht van de verzamelde pers.

Fillon kwam ook erg zelfverzekerd aan op de vergadering, en zei dat hij gisteren bewezen had dat hij op drie, vier dagen tijd tienduizenden mensen kon mobiliseren. "Geloof me, ik zal jullie in april en in mei ook de overwinning kunnen schenken", zo zei Fillon volgens Steven Decraene.

Dat blijft een open vraag, aldus Decraene, maar in elk geval lijkt het er op dat Les Républicains nu zeggen: "We moeten het koste wat het kost doen met Fillon, en nu moeten we eendrachtig de rangen sluiten en toch proberen met die kandidaat de verkiezingen te winnen". 

AFP or licensors

Meest gelezen