Amerikaanse mariniers delen naaktfoto's van vrouwelijke collega's, Defensie start onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is een onderzoek gestart naar naaktfoto's van vrouwelijke militairen die via het internet werden gedeeld door mannelijke collega's. De Facebookgroep waarin de foto's te zien waren, is ondertussen offline gehaald en de bevoegde dienst meldt dat de "verantwoordelijken worden gestraft".
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
(Archieffoto)

Naakt, schaars gekleed, gedeeltelijk in uniform of net terwijl ze "seksuele handelingen aan het stellen zijn". De bewuste foto's van de vrouwelijke mariniers laten volgens Amerikaanse media maar weinig aan de verbeelding over. Een deel van die foto's werd door de vrouwen zélf gemaakt, anderen door hun vriendje of hun ex-vriendje. Maar er waren ook foto's die onder de categorie "stalking" kunnen worden geplaatst, want van sommige vrouwen waren er foto's in allerlei poses doorheen de dag te zien.

Zonder dat de vrouwen in kwestie het wisten, begonnen de foto's te circuleren in een geheime Facebookgroep, die de naam "Marines United" meekreeg. Het begon allemaal met een foto van één vrouwelijke marinier en een oproep naar andere leden om andere foto's te posten. Even later stonden er tientallen tot honderden beelden in de groep waar zo'n 30.000 mariniers en ex-mariniers toegang toe hadden. De commentaren onder de foto's waren daarnaast ook behoorlijk duidelijk. Heel wat mannen beschreven tot in de details wat ze in hun wildste fantasieën met de vrouwen zouden willen doen. 

Morele, fysieke en psychologische bijstand

De hele zaak kwam aan het licht via Thomas Brennan, de oud-marinier die verantwoordelijk is voor The War House, een vzw die de wantoestanden in het Amerikaanse leger wil aanklagen en de slachtoffers helpen. Hij bracht ook de leiding van het marinekorps op de hoogte, waarna de verantwoordelijken actie ondernamen. Zo biedt het marinekorps de vrouwelijke slachtoffers alvast morele, fysieke en psychologische bijstand. "De verantwoordelijken zullen worden gestraft", zo is er te horen. Een betrokkene zou ondertussen al ontslagen zijn.

Het is niet de eerste keer dat er een dergelijk schandaal uitbreekt bij het Amerikaanse leger, maar het is wellicht geen toeval dat het nu net gebeurt bij het Marine Corps. Het gaat namelijk om het enige deel van het leger waar tot voor kort voor bepaalde functies geen vrouwen werden aangeworven. Pas onder president Barack Obama heeft de Amerikaanse regering de bewuste dienst kunnen verplichten om vrouwen in alle functies aan te nemen. Concreet is het pas sinds dit jaar dat er mondjesmaat vrouwen in zware gevechtsfuncties worden toegelaten op bepaalde basissen.