Anne Frank Huis wordt grondig verbouwd

Het Anne Frank Huis in Amsterdam wordt de komende twee jaar grondig vernieuwd. Het museum krijgt onder meer een nieuwe entree bij de Westermarkt en er komt meer ruimte voor educatieve ontvangsten. Bovendien gaat het museum bezoekers meer historische context en verdieping bieden waardoor ze zich nog beter zullen kunnen inleven in het verhaal over het wereldberoemde Joodse meisje en haar onderduikplek.
Photononstop

Het authentieke karakter van het huis blijft intact, maar door voormalige studentenwoningen aan de Westermarkt bij het Anne Frank Huis te betrekken komt er meer ruimte beschikbaar.

De kostprijs van de verbouwingen is niet bekendgemaakt. De werkzaamheden, die vandaag van start zijn gegaan, zullen ongeveer twee jaar duren. Het museum blijft tijdens de verbouwingen gewoon open.

Meer nadruk op historische context

Het huis aan de Amsterdamse Prinsengracht trekt jaarlijks ruim 1,2 miljoen bezoekers. Volgens Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting, komen er veel jongeren uit landen buiten Europa naar het museum.

"Het is daarom belangrijk om in het museum dieper in te gaan op de historische context en de achtergronden van het levensverhaal van Anne Frank", zegt hij.

"We gaan meer informatie geven over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging is gebeurd, hoe dat kon gebeuren en wat dit voor het heden betekent. Ook gaan we dieper in op de onderduikgeschiedenis en de hoofdpersonen van dit huis".

Het pand waarin het museum gevestigd is, raakte bekend door het dagboek van het Joodse meisje Anne Frank. Zij dook in juli 1942 samen met haar zus en ouders en nog een ander gezin onder in het achterhuis, het achterste deel van het gebouw waarin ook het bedrijf van haar vader gevestigd was.

Slechts enkele medewerkers in het bedrijf waren hiervan op de hoogte. Toen de Duitsers na een telefonische tip in augustus 1944 het gebouw binnenvielen, werden de bewoners van het achterhuis gedeporteerd. Anne stierf van ontbering in het concentratiekamp van Bergen-Belsen.

Haar vader, die als enige van het gezin de oorlog overleefde, publiceerde het dagboek, "Het achterhuis" in 1947. Het is een van de meest gelezen boeken ter wereld.