Boer zoekt vrouw, Nederlandse politici zoeken kijkers. Wat scheelt er?

In Nederland heeft het verkiezingsdebat van gisterenavond zwaar de duimen moeten leggen voor "Boer zoekt vrouw", dat maar liefst meer dan vier miljoen kijkers lokte tegenover 1,6 miljoen voor het RTL-debat. Laten de verkiezingen de Nederlanders koud?

Volgens Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad, komen de hoge kijkcijfers voor "Boer zoekt vrouw" nochtans niet als een verrassing. ""Boer zoekt vrouw" doet het gewoon goed, die cijfers liggen in het verlengde van de cijfers van de afgelopen weken en zelfs jaren. Het is dan ook gewoon feelgoodtv op zondagavond. Los daarvan liggen de kijkcijfers voor het debat wel relatief laag."

Als een van de verklaringen voor de tegenvallende kijkcijfers geeft Vandermeersch aan dat het eigenlijk geen goed debat was. "Het is kapot geformatteerd. Er zijn tijdens het programma drie à vier onderbrekingen door reclamespotjes. De meeste gesprekken duren ook maar enkele minuten. Wat je krijgt, is dus een opeenvolging van kreten en slogans en bijzonder weinig interactie. We kunnen stellen dat dit een mislukt debat was."

"Wanneer Wilders er niet is, is er minder spektakel"

Maar ook de hoofdrolspelers van de verkiezingen hebben een invloed op de kijkcijfers. Bij het debat van vorige week stuurden zowel Geert Wilders (PVV) als Mark Rutte (VVD) hun kat. "Het vorige debat was geen premierdebat, het was hoogstens een vice-premierdebat. Het is als voetbal in tweede divisie. Daar spelen ze waarschijnlijk goed voetbal, maar het is niet interessant om naar te kijken. Mensen kijken uit naar de ere-divisie."

Deze week kwam Rutte wel opdagen, maar dat kon het debat niet tot een kijkcijferkanon bombarderen. "Rutte kwam ook wat bleekjes uit het debat. Hij maakt dus zeker niet het kijkcijferverschil."

En Wilders? "Wanneer Wilders er niet is, is er gewoon minder spektakel. Het gaat minder ergens over. De hoofdrolspelers ontbreken als het ware op het podium. Hij zou dus waarschijnlijk wel een verschil maken. Of zijn afwezigheid hem ten goede of ten kwade zal komen, dat zullen de verkiezingen van 15 maart uitmaken. Bij een overwinning zullen ze zeggen: "Zie je wel, hij had gelijk". Bij een nederlaag zal de teneur zijn: "Hij heeft gegokt en verloren".

"Non-campagne op 9 dagen van de verkiezingen"

Liggen de Nederlanders überhaupt wel wakker van de verkiezingen, die over amper negen dagen georganiseerd worden? "Enerzijds zijn dit heel belangrijke verkiezingen. Maar anderzijds leeft er hier een onbestemde gevoel, ook bij ons op de redactie, is dat het vooral een gekke campagne is. Er zijn nog altijd vier of zelfs vijf partijen die de grootste kunnen worden. Bij de vorige verkiezingen vier jaar geleden was het al heel snel duidelijk dat het tussen de PvdA en de VDD zou gaan."

"De vraag is dan ook wanneer de campagne echt start, echt losbarst. En dat op 9 dagen van de verkiezingen. Eigenlijk is dit een non-campagne."