De Gucht: "Als Marine Le Pen president van Frankrijk wordt, dan valt Europese Unie uiteen"

Als de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen de Franse presidentsverkiezingen wint, dan valt de Europese Unie zoals we die nu kennen uiteen. Dat heeft voormalig eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht gezegd in "Van Gils en Gasten".

De Gucht was te gast naar aanleiding van zijn boek waarin hij de huidige politieke toestand ontleedt. In dat boek schrijft hij onder meer dat 2016 - het jaar van de verkiezing van Trump en van de brexit - géén kantelmoment is. 

De verkiezing van Trump en de brexit zijn eerder "accidents de parcours". "Trump zegt de meest afschuwelijke dingen maar hij wordt steeds teruggefloten door de rechterlijke macht en door de pers", verduidelijkt De Gucht. "Hij moet constant zijn woorden terugnemen." Trump gaat er volgens De Gucht dus niet mee wegkomen "en het systeem zal hem telkens verslaan". "Dat systeem wordt niet zomaar opzij gezet en dat is net de sterkte van de democratie."

Het is dus allemaal niet zo erg als we vrezen, aldus De Gucht. "Beeld je eens in dat de geschiedenis constant zou veranderen? Dat zou toch wel een bijzonder moeilijk te volgen zaak zijn." Verschuivingen, die zijn er wel. "Ik denk dat de brexit voor Groot-Brittannië een historische breuk en een historische vergissing is, maar dat gaat niet de geschiedenis van Europa en de wereld veranderen."

Le Pen als president wel een geschiedenisbreuk

Maar De Gucht zegt tegelijk dat er dingen kunnen gebeuren die wel de loop van de geschiedenis veranderen. "Als Marine Le Pen bijvoorbeeld in april de president van Frankrijk zou worden, dan denk ik eerlijk gezegd dat dat wel een geschiedenisbreuk zou zijn, met name voor Frankrijk en voor de Europese Unie. De Europese Unie zoals we die nu kennen, valt dan uit elkaar."

"Je zal nog enkele landen hebben die klonteren rond Duitsland, en Frankrijk zal failliet gaan. Frankrijk heeft namelijk een grote overheidsschuld, net zoals wij trouwens. De dag dat Le Pen teruggaat naar de Franse frank of uit de monetaire unie stapt, dan is die staat niet financierbaar. Dan krijgt het land niet meer het geld bijeen om die schulden te financieren." 

Viswijf

De Gucht noemt Le Pen ronduit "een viswijf". "Ik heb haar verschillende keren horen spreken in het Europees Parlement en ze is zeer brutaal. Ik heb overigens niets tegen viswijven: alleen zijn ze meer geschikt om vis te verkopen dan voor iets anders."

Bekijk hier het volledige gesprek

Meest gelezen