Deel van omstreden Publifin-vergoedingen mogelijk doorgerekend aan gezinnen

Een deel van de omstreden vergoedingen bij de Luikse intercommunale Publifin is doorgefactureerd aan RESA, de Luikse netbeheerder voor gas en elektriciteit en dat heeft mogelijk een invloed gehad op de energiefactuur van de gezinnen. Dat liet Waals minister voor Energie Christophe Lacroix verstaan in het Waals Parlement.

De Waalse regering en de Waalse administratie beschikken niet over details inzake de kost van de energie- en gasdistributie. De goedkeuring van de tarieven zijn immers een exclusieve bevoegdheid van de regulator.

Minister Lacroix heeft de regulator echter gecontacteerd. Het blijkt nu dat Publifin structuurkosten factureerde aan RESA. Bij die structuurkosten zitten ook een deel van de kosten voor de vergoedingen aan de "sectorcomités", de nepadviesraden waar mandatarissen niet eens aanwezig moesten zijn om een hoge vergoeding te krijgen.

De impact voor de gezinnen kan nog niet worden becijferd, omdat er nog niet meer details bekend zijn, zegt Lacroix.

De verloning van de Publfin-top lijkt volgens de minister een "relatief zwakke" impact te hebben, maar toch wil hij daar de puntjes op de i zetten. De regering heeft de mogelijkheid om in te grijpen op de salarissen van de directeurs.