Detectivebureau "Merlina" maakt comeback op Joe

"Efficiënt en discreet wordt de waarheid compleet, want al is het mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot." Wie kind was in de jaren 80 kan de slagzin van het detectivebureau Merlina nog zo meezeggen. Bijna dertig jaar na afloop van het succesvolle BRT-jeugdfeuilleton maken Merlina, Paul en Ann nu een tijdelijke comeback op radiozender Joe.
Johannes Vande Voorde

De commerciële radiozender Joe blikt de hele week terug op de jaren 80. De muziek, de mode en de gadgets, alles wat hip was in de jaren 80 staat deze week centraal bij Joe. En wie jaren 80 zegt, kan natuurlijk niet om "Merlina" heen, het kijkcijferkanon van de toenmalige BRT.

Van de detectivereeks werden in totaal 97 afleveringen gemaakt. De reeks eindigde in 1989, wegens de zwakke gezondheid van acteur Jan Reussens, alias Napoleon. Reussens overleed in 1991, maar de drie andere hoofdrolspelers Lea Couzin (Merlina), Paul Ricour (Pol), Mieke Bouve (Ann) waren ook daarna nog op tv en in het theater te zien.

"Leuk om weer samen te spelen"

Vandaag zijn ze respectievelijk 82, 73 en 55 maar op vraag van Joe, trekken ze deze week nog een keer hun detectiveplunje aan. "We worden belast met een opdracht die teruggrijpt naar bureau Merlina", vertelt Ricour, "maar meer mag ik niet verklappen." De detectives zijn mee met de laatste technologieën want ook Facebook en Tinder spelen een rol in het verhaal.

Van enige stroefheid was geen sprake, vertelt Ricour. "Het was leuk om opnieuw samen te spelen. We komen elkaar wel nog af en toe tegen, maar toen we samen voor de micro stonden, was het samenspel meteen terug."

De parafix van Napoleon zal er niet meer bij zijn, maar wie wil weten of de snoodaard Sardonis nog steeds stokken tussen de wielen steekt, kan de hele week tussen 17 en 19 uur terecht bij Raf & Rani op Joe.