Eva Mouton: "Ik wilde geen vrouw worden die van cyclus naar cyclus leeft"

Eva Mouton, illustrator en cartoonist voor De Standaard, wil graag zwanger worden, maar dat lukt niet zomaar. In "Van Gils en Gasten" getuigt ze waarom ze het zo belangrijk vindt om met haar verhaal naar buiten te komen. "Ik voel dat ik er nu open over kan praten, op een normale manier. Dat vind ik heel belangrijk."

Sinds vorig jaar proberen Eva Mouton en haar vriend om zwanger te worden, maar dat lukt niet zomaar. Tijdens een test kwam aan het licht dat haar vriend een verminderde vruchtbaarheid heeft.

Ze praat er open over, ook in haar column in De Standaard. "Ik wou er zeker over praten in "Eva's gedacht". Daarin praat ik over alles: mijn slaapprobleem, mijn neefje, mijn reizen naar Zambia en Niger. Ik vond dat ik hierover niet kon zwijgen, maar ik heb het wel gecheckt met Bert, omdat het probleem bij hem ligt. Hij zei onmiddellijk: "Je moet daarover praten." Eigenlijk is hij van ons twee de taboedoorbreker."

"Je doet dat toch niet voor je plezier?"

Intussen is het koppel met een fertiliteitsbehandeling begonnen, maar ze moesten kunnen aantonen dat ze voor zo'n behandeling in aanmerking kwamen. Iets wat de aanzet was voor Mouton om in haar pen te kruipen op Twitter.

"Ik tweet altijd zeer impulsief. Ik was aan het opzoeken welke paperassen ik in orde moest brengen en op de website van mijn zorgkas stond dat ik een controleformulier moest invullen om te kijken of we wel echt in aanmerking kwamen. Je doet dat toch niet voor je plezier. "Kom, we hebben geen goesting, we zullen wel in behandeling gaan.""

"Je zit in die tunnel en je hebt elke maand verdriet"

Volgens Mouton helpt praten echt. "Toen ik op gesprek ging bij de gynaecoloog, had die mij de raad gegeven om erover te zwijgen. Er werd gezegd: "Als je begint met proberen, hou het tussen jou en je partner, want anders komen de bemoeienissen, wordt de druk groot en dat kan ervoor zorgen dat je moeilijkheden krijgt. Maar onder vrienden floept dat er dan toch uit, waarop je allerlei raad krijgt van "doe dit of dat". Toen heb ik beslist dat ik er alleen nog met mijn zus over zou babbelen."

"Vorig najaar heb ik mij dan heel eenzaam gevoeld. Ik had mij altijd voorgenomen om niet zo'n vrouw te worden die van cyclus naar cyclus leeft, maar dat gebeurt toch. Je zit in die tunnel en je hebt elke maand verdriet. Je googelt als je niet kunt slapen, je weet niet waar je moet beginnen zoeken. Ik voel dat ik er nu open over kan praten, op een normale, emotionele of rationele manier. Dat vind ik heel belangrijk."

Herbekijk de volledige getuigenis van Eva Mouton

Meest gelezen