Fusiegesprekken tussen Peer, Hechtel-Eksel en Bocholt afgeblazen

De burgemeesters van de drie Limburgse gemeenten Peer, Hechtel-Eksel en Bocholt zouden vandaag samenkomen om een mogelijke fusie te bespreken. Dat gesprek heeft echter niet plaatsgevonden. "Wij hebben gezegd dat we niet deelnemen omdat we het een te snelle stap vinden", aldus Jan Dalemans, burgemeester van Hechtel-Eksel.

De gemeente Hechtel-Eksel kreeg naast een verzoek van Peer, ook de gemeente Lommel aan de deur om een mogelijke fusie te bespreken. "We willen ons nog niet zo snel binden aan één van de mogelijkheden", aldus Dalemans. "We weten zelfs nog niet zeker of we een fusie wel zien zitten." Daarvoor wil de burgemeester eerst alle fracties aan het woord laten om zo samen tot een beslissing te komen over hoe de bestuurskracht van de gemeente het best vergroot kan worden.

Burgemeester Steven Matheï (CD&V) van Peer wil de situatie nu even laten afkoelen zodat iedere gemeente intern kan overleggen, maar is van plan om binnen enkele weken opnieuw contact op te nemen met Hechtel-Eksel en Bocholt. "Ik had wel gehoopt dat de gesprekken nu zouden kunnen starten", aldus Matheï. "Maar ik laat het nu even rusten, om na een aantal weken opnieuw te proberen. Want ik ben er nu nog meer van overtuigd dat we die oefening eens moeten maken en moeten bekijken of we samen iets moois kunnen maken, waarbij iedere kern zijn eigenheid behoudt."