Juppé: "Ik ben géén kandidaat, maar Fillon zit in een impasse"

Alain Juppé wordt geen presidentskandidaat. Dat heeft de Franse politicus aangekondigd op een persconferentie. Juppé werd genoemd als mogelijke vervanger voor François Fillon, wiens kandidatuur geteisterd wordt door een fraudeschandaal. Die geruchten drukt Juppé dus nu de kop in. Wel hekelt hij de "koppigheid" van Fillon.

"Ik bevestig voor iedereen dat ik geen kandidaat zal zijn", zo zei Juppé vanuit Bordeaux, de stad waar hij burgemeester is. "Ik ben vandaag niet in staat om de nodige eensgezindheid rond een gezamenlijk project te realiseren. Ik ben ook niet de kandidaat van de vernieuwing. Het is te laat." Zo duidelijk als Fillon zegt dat hij doorgaat met zijn campagne, zo duidelijk laat Juppé dus verstaan dat hij in geen geval depanneur van dienst wil zijn.

Juppé werd gezien als een "plan B", omdat hij tijdens de voorverkiezingen van zijn partij Les Républicains (LR) tweede werd achter Fillon. Bovendien geven peilingen hem nu een grotere kans voor de presidentsverkiezingen van eind april.

Maar Juppé zal dus Fillon niet vervangen. Ondanks het feit dat hij naar eigen zeggen de voorbije week heel wat telefoontjes heeft gekregen. "Ze hebben me doen twijfelen en ik heb nagedacht. Maar ik heb niet de intentie om onderhandelingen te gaan voeren en met postjes te marchanderen."

"De impasse van Fillon"

Opvallende kritiek wel aan het adres van Fillon: Juppé zei dat de "koppigheid" van François Fillon tot een impasse leidt. "De dagen na onze voorverkiezingen had Fillon - die ik onmiddellijk heb gesteund - een hele boulevard voor zich liggen. Maar het gerechtelijk onderzoek naar hem en zijn verdediging dat het zou gaan om een complot en politieke moord, hebben hem in een impasse gedreven." Bovendien vindt Juppé dat de achterban van Fillon "geradicaliseerd" is.

Hoe Fillon - en bij uitbreiding de partij LR - volgens hem uit die impasse moet geraken, zei Juppé niet. "Wel ben ik bereid om in dialoog te gaan met Nicolas Sarkozy en François Fillon." Oud-president Sarkozy liet voor de persconferentie van Juppé namelijk weten dat hij een crisisontmoeting wil tussen Fillon en Juppé.

Fillon zelf geeft niet op en blijft kandidaat. Dat liet hij gisteren nog merken tijdens een grote bijeenkomst in Parijs. Zijn partij kan overigens de kandidatuur van Fillon niet aan de kant schuiven. Later vandaag komen de partijkopstukken nog bijeen om over de kwestie te praten.

VRT-journalist Steven Decraene analyseert vanuit Parijs

Meest gelezen