Poolse tegenkandidaat voor Tusk aan de deur gezet bij partij

De Europese Volkspartij (EVP) zet het Poolse europarlementslid Jacek Saryusz-Wolski aan de deur. Saryusz-Wolski is door de Poolse conservatieve regering naar voor geschoven om permanent voorzitter van de Europese Raad te worden als tegenkandidaat voor de huidige, eveneens Poolse, voorzitter Donald Tusk.
Wiktor Dabkowski

Tusk krijgt de steun van zowat alle EU-lidstaten voor een tweede termijn. Enkel zijn thuisland Polen schuift een andere kandidaat naar voren. De Poolse regering, geleid door de rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), stelt Saryusz-Wolski voor en zorgt daarmee voor een ongeziene situatie.

Saryusz-Wolski werd destijds verkozen voor Burgerplatform, de partij van Tusk, die deel uitmaakt van de EVP. Burgerplatform zette hem al aan de deur. Nu doet ook de EVP dat. "Ik betreur ten zeerste het gebrek aan loyauteit en respect van Saryusz-Wolski", zegt EVP-voorzitter Joseph Daul. Aan de Poolse televisie verklaarde Saryusz-Wolski dat hij ontslag nam.

Tijdens een Europese top in Brussel wordt over de tweede termijn van Tusk gestemd.