Trump als bovenbuur in Trump Tower? Het kon tot vorige week via AirBnb

Een zonnig eenslaapkamerappartement in een luxueus gebouw op 5th Avenue in New York, vlak bij Central Park en Rockefeller Centre. Tot vorige week was dat een van de slaapplaatsen die Airbnb aanbood. Een klein, niet onbelangrijk detail dat niet meteen werd vermeld bij de beschrijving: het appartement was gelegen in de Trump Tower, waardoor men de familie Trump meteen als buur kreeg.

Het appartement zou al zeker sinds september te huur hebben gestaan op Airbnb. Op dat moment was de Trump Tower al het kloppend hart voor de presidentiële verkiezingscampagne. En ook nadat Trump verkozen werd, konden gasten het appartement nog boeken. 

Tot nu. Want toen de eigenares er vorige week achterkwam dat een journalist van The New York Times gereserveerd had, werd de reservering meteen geannuleerd en het stulpje van de website gehaald. Wat er met de komende reservaties zal gebeuren - tot mei waren er geïnteresseerden, is niet helemaal duidelijk. 

"Surrealistisch"

Goedkoop was een nachtje in de Trump Tower overigens niet. Om er te logeren, telden gasten tussen de 300 en 450 dollar per nacht neer.

Maar het was het geld méér dan waard, zo blijkt uit de reacties onder de advertentie. "Surrealistisch", zo omschreef een van de gasten zijn verblijf. Op de site werd het appartement dan ook beloond met vijf op vijf sterren.

Gasten mochten tegen het personeel overigens niet vermelden dat ze kwamen voor een Airbnb-overnachting. De eigenares vroeg expliciet om te zeggen dat ze haar kwamen bezoeken. Aan de ingang werden ze aan een strenge veiligheidscontrole onderworpen, vergelijkbaar met een controle op de luchthaven, aldus een van de gasten.

"Eerste keer dat een appartement te huur staat waar ook een staatshoof verblijft"

Hoe het appartement zo lang onder de radar op Airbnb kon blijven staan, is nog een raadsel. In New York is het verboden om appartementen voor minder dan 30 dagen te adverteren of te verhuren wanneer de eigenaar niet aanwezig is.

Airbnb onderzoekt momenteel de situatie. Volgens het bedrijf is het de eerste keer - en ze hebben drie miljoen advertenties wereldwijd - dat een appartement te huur staat waar tegelijk een staatshoofd in verblijft. 

Volgens de Trump Organization is de verhuur van appartementen in de Trump Tower verboden.