Vanaf deze week bij VRT NWS: "Europa nu of nooit"

Europa staat voor een scharnierjaar: er zijn cruciale verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland, de Britten starten wellicht deze maand de onderhandelingen om de Unie te verlaten, de vluchtelingencrisis is nog niet verteerd en het terrorisme blijft dreigen. Europa viert op 25 maart de 60e verjaardag van het Verdrag van Rome, maar in plaats van terug te blikken, dringt zich de noodzaak op om de uitdagingen van vandaag te begrijpen. VRT NWS lanceert daarom vanaf deze week "Europa, Nu of Nooit", een nieuwsaanbod op radio, tv en online. Met als blikvanger, de app "Wakosta?".
ImageGlobe

"Wakosta?", is een interactieve app (voor mobile, tablet en desktop) ontwikkeld binnen VRT NWS waarmee u kunt uitzoeken hoe de Europese Unie werkt door na te gaan waar geld heengaat. Hiermee mikken we op alle Vlamingen en jongeren in het bijzonder. Zij zijn de Europeanen van morgen, daarom wil VRT NWS hen informeren en mobiliseren.

"Europa lijkt soms een ver-van-ons-bed-show, terwijl de EU net een grote impact heeft op ons leven. Uitgerekend de problemen waar de burger, en jongeren in het bijzonder, van wakker liggen, kunnen we aanpakken op Europees niveau: migratie, werkgelegenheid…", vertelt Europa-specialist Rob Heirbaut.

"En dat maken we best zo concreet mogelijk. Daarvoor lanceren we de app "Wakosta?": Waar geeft de Unie geld aan uit? Hoeveel heeft de Belg hiervoor betaald? Wat krijgt u er voor terug? Met "Wakosta?" kunt u in de huid kruipen van een Europees minister van Financiën of een Europarlementslid, door zelf te bepalen waar Europa meer of minder geld aan zou moeten geven."

Klas uit derde graad kan Herman Van Rompuy winnen

Het online-aanbod van "Europa nu of nooit" bestaat bovendien uit meer dan "Wakosta?". Vandaag worden 800 middelbare scholen gecontacteerd. Een klas uit de derde graad kan Herman Van Rompuy winnen. Hoe? Door met een klas een filmpje te maken over wat Europa voor hen betekent.

Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad, kiest zelf de meest creatieve video. De winnende klas kan een uur lang vragen stellen over Europa aan gastleraar Van Rompuy. Dit gebeurt op 15 maart, de dag van de Nederlandse verkiezingen. Klassen die naast deze prijs grijpen, blijven niet in de kou staan, de les is live te volgen op onze Facebookpagina.

Wat heeft VRT NWS nog voor u in petto?

Radio:

  • "De ochtend" en "De wereld vandaag" op 23 en 24 maart: Reporter Gijs Rambour reist samen met professor Hendrik Vos (UGent) met de trein van Brussel naar Rome. Een symbolische trip vol interessante inzichten en ontmoetingen.
  • "Bonus" heeft een speciale uitzending op 25 maart vanuit het Europees Parlement in Brussel. Met prominente gasten, europarlementairen, muziek en een live publiek.

Tv:

  • "Het Journaal" brengt in de week van 20 tot 24 maart een reportagereeks van Tom Van de Weghe. Tom woonde en werkte in China en de VS, en kijkt nu met die ogen naar de Europese Unie.
  • "Terzake" (van 6 tot 24 maart) gaat naar Servië, een land dat nog tot de Unie wil toetreden, focust op de Nexit en de Frexit en praat met enkele prominenten uit de zes stichtende landen van de Unie. 
  • "Villa Europa": op 25 maart brengt Villa Politica een extra uitzending met Linda De Win. Het wordt een liveprogramma waarin contact wordt gehouden met Rob Heirbaut die de officiële viering van het Verdrag in Rome zal volgen.
  • "De vrije markt": 25 maart, speciale uitzending aansluitend op Villa Europa.