Willem-Alexander stemt niet op 15 maart en dat ligt blijkbaar gevoelig

In Nederland is er ophef ontstaan over het niet-stemmen van enkele royals. Koning Willem-Alexander, zijn vrouw Máxima en prinses Beatrix stemmen namelijk niet. De PvdA en D66 vinden echter dat zij net een voorbeeldfunctie hebben, terwijl het CDA het niet-stemmen goed vindt. "De koning moet boven de partijen staan", klinkt het bij die partij. Op 15 maart vinden in Nederland parlementsverkiezingen plaats.
Ook koningin Máxima en prinses Beatrix stemmen niet.

Zowel Willem-Alexander als Máxima hebben stemrecht maar gebruiken dat recht niet. "De koning doet dat niet omdat hij onpartijdig is", valt er op de website van het Koninklijk Huis te lezen. "Hetzelfde geldt voor koningin Máxima en prinses Beatrix."

De discussie laait op omdat er binnen een goede week verkiezingen zijn. De PvdA en D66 vinden het argument van onpartijdigheid maar niets: "Er bestaat zoiets als het stemgeheim. Jammer." Het CDA steunt de koning: "Hij moet afstand houden van de politiek."

Vorige maand tijdens een rondetafelgesprek met jongeren kreeg Willem-Alexander de vraag waarom hij niet gaat stemmen. Hij gaf als reden voor zijn onthouding dat stemmen geheim is, wat hij toejuicht maar voor hem verkeerd zou uitdraaien. Dan zou er immers volop gespeculeerd worden op welke partij hij zou gestemd hebben. Wat mocht er géén geheimhouding zijn? Dan zou Willem-Alexander naar -eigen zeggen- blanco stemmen.

Hoe zit het bij ons koningshuis?

Bij de verkiezingen van 13 juni 2010 ging (toen nog) prins Filip niet stemmen. Hij gaf een volmacht omdat hij zich op die dag in Shanghai bevond voor de Wereldexpo.

Wie in België staatshoofd is, gaat zelfs niet stemmen. Zo gingen koning Albert en koningin Paola pas stemmen ná de troonswissel. Ze deden dat dan ook op 25 mei 2014 in Laken, en dat voor het eerst in 20 jaar, én onder grote persbelangstelling. (zie foto)

Filip en Mathilde bleven toen als koningspaar thuis. De Belgische vorst staat volgens de grondwet boven alle politieke partijen. Daarom is het de grondwettelijke gewoonte dat de koning niet gaat stemmen en zich laat verontschuldigen bij de voorzitter van zijn kiesbureau. Dit is ook het geval voor de koningin.

Meest gelezen