"Definitie van succes in onze maatschappij is nog vaak: je bent niet alleen"

Tegen 2060 zal de helft van alle huishoudens uit 1 persoon bestaan. Volgens Nathalie Le Blanc, auteur van het boek "Solo", komt dat doordat onze maatschappij de laatste 100 jaar fundamenteel is veranderd. Alleenwonenden kunnen in theorie rekenen op begrip van anderen, maar in de praktijk kampen ze toch nog vaak met vooroordelen en problemen.
© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

Het aantal alleenwonenden in ons land blijft toenemen. Schrijfster en journaliste Nathalie Le Blanc wijt dit aan het feit dat onze maatschappij de laatste 100 jaar fundamenteel is veranderd. "We leven langer, we kennen meer welvaart en we zijn vrijer dan ooit", zegt Le Blanc.

Doordat we langer leven, zijn er meer ouderen die na het overlijden van de partner alleen wonen. De welvaart zorgt ervoor dat we financieel onafhankelijk zijn en ook de maatschappij kijkt niet meer raar op bij een scheiding. 

"We hebben keuzes nu. Vroeger woonde je in een dorp, trouwde je met een jongen uit een naburig dorp en had je meestal het beroep dat je ouders uitoefenden. Nu schrijven we zelf onze biografie. We kiezen waar we wonen, welke job we uitoefenen, of we al dan niet trouwen", vertelt Le Blanc.

Ondanks dat het maatschappelijk aanvaard is om alleen te wonen, kampen alleenwoners toch nog vaak met vooroordelen. In theorie begrijpen mensen het, maar in de praktijk is het dikwijls anders.

"De definitie van succes in onze maatschappij is nog te vaak: je bent niet alleen. Zo kan je de mooiste man of vrouw ter wereld zijn, maar als je alleen bent, zien mensen je toch als een kneusje. Ze vragen zich af of je wel een gelukkig leven kan leiden." Mensen die alleen wonen, kijken ook vaak door deze bril naar zichzelf. "Ze gaan niet alleen naar de film of op restaurant, omdat dat zielig zou zijn. Terwijl je in de bioscoop toch maar in het donker zit", zegt Le Blanc.

"Sommige bedrijven wel mee, het beleid nog niet"

Bedrijven met een goede marketingstrategie hebben door dat er meer en meer alleenwoners zijn. Ze passen hun producten aan de markt aan. "Zo hoef je nu geen hele taart meer te kopen, maar kan je gaan voor een spie. Er bestaan koffiemachines die maar 1 tasje koffie maken. Onze grootmoeders zouden dit belachelijk vinden."

Ook de bouwsector is mee in dit verhaal. "De studio of 1-kamerappartementen zijn vaak sneller verkocht dan de flats met 2 of 3 slaapkamers, en ze beseffen ook heel goed dat de banken limieten hebben op leningen."

"Het beleid, daarentegen, heeft het nog niet door", zegt Le Blanc. "Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg is er nog heel weinig veranderd. Als je ziek bent, heb je iemand nodig die voor jou naar de apotheek gaat. Er is geen mantelzorg 24 uur per dag als je alleen woont."

Ook op het vlak van belastingen zijn alleenwonenden de pineut. "Elke forfaitaire belasting is per huishouden. Voor iemand die alleen woont, snijdt dat twee keer zo diep."

"Eenpersoonsgezinnen worden ook oneerlijk behandeld in verband met successierechten. Als alleenwonende kan je laten erven wie je wil, maar de oneerlijkheid zit 'em in de successierechten. Wie geen familie is, wordt extra belast. Je moet tot 60, 70, 80 procent successierechten betalen, dat is bijna onteigening", zegt Le Blanc. Er is dus nog wat werk aan de winkel.