"Een Europa met verschillende snelheden is nodig, anders lopen we vast"

De Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Spaanse premier Mariano Rajoy en de Italiaanse premier Paolo Gentiloni dringen erop aan dat de Europese Unie zich aan verschillende snelheden verder kan ontwikkelen.

De vier regeringsleiders waren bijeen in Versailles om de Europese top van 25 maart in Rome voor te bereiden. Daar zal de 60e verjaardag van de Europese integratie worden herdacht. Het is ook de bedoeling om na te denken over de toekomst van de Europese Unie.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft vorige week een aantal mogelijke scenario's op tafel gelegd. Een daarvan was een snellere Europese integratie van een aantal lidstaten die dat willen. Een aantal Oost-Europese landen staan daar huiverachtig tegenover, maar Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië zijn wel voor het idee gewonnen.

Europa met verschillende snelheden is nodig

Zo wil Hollande hervormingen die het mogelijk maken met een aantal landen sneller te gaan in domeinen zoals defensie, economische verdieping, monetaire unie en harmonisatie van de belastingen.

Volgens Merkel riskeert de EU in problemen te geraken als het de verschillende lidstaten niet toelaat op verschillende niveaus van intensiteit deel te nemen. "We moeten de moed hebben om met sommige landen verder te gaan, als niet iedereen wil meedoen", zei Merkel. "Een Europa met verschillende snelheden is nodig, anders lopen we vast."

Rajoy zei dat Spanje klaar is om verder te gaan met de integratie met al diegenen die daarvoor zijn. "Volgens mij is het nodig de bankenunie af te maken en de economische samenwerking te verdiepen om onze economieën competitiever te maken."

Ook Gentiloni staat achter het idee dat verschillende niveaus van integratie nodig zijn om Europa in staat te stellen verschillende antwoorden te geven voor verschillende ambities.