"Fillon heeft lening van 50.000 euro niet aangegeven"

François Fillon, de kandidaat van de centrumrechtse partij Les Républicains voor het presidentschap, heeft een lening van 50.000 euro niet aangegeven op zijn vermogensverklaring. Dat schrijft het satirische weekblad "Le Canard Enchaîné" in zijn editie van morgen.
De voorpagina van de editie van morgen.

Fillon kreeg de lening, zonder interest en niet aangegeven, in 2013 van de zakenman Marc Ladreit de Lacharrière.

Fillon was toen parlementslid voor de tweede kieskring van Parijs, en hij heeft de lening niet aangegeven op zijn vermogensverklaring bij de Haute autorité pour la transparence de la vie publique.

In Frankrijk moeten verkozenen en leidinggevenden van openbare instellingen een vermogensverklaring, déclaration de patrimoine, overmaken met daarop hun onroerend goed, hun liquide middelen en aandelen, en dure voorwerpen als kunstwerken, juwelen, koerspaarden, boten en dergelijke. Ook leningen en schulden moeten daarop vermeld worden.

Fillon heeft, volgens de Canard, het "niet nuttig gevonden om de lening van 50.000 euro te vermelden" op zijn vermogensverklaring.

De advocaat van Fillon heeft aan de Canard bevestigd dat de lening "volledig afbetaald" is.

Eerder onthullingen

Het was ook Le Canard Enchaîné dat Fillon al eerder in verlegenheid bracht met andere onthullingen. Eind januari bracht het blad "Penelopegate" uit, het feit dat Fillon zijn vrouw Penelope als parlementair medewerkster had ingeschreven, en dat ze minstens 500.000 euro zou opgestreken hebben voor werk dat ze nooit gepresteerd had.

Fillon ontkende dat en zei dat ze wel degelijk voor hem gewerkt had. Later gaf hij toe dat hij een inschattingsfout gemaakt had door zijn vrouw en zijn kinderen te werk te stellen bij zich zelf. Zijn twee kinderen had hij namelijk betaald voor advocatenwerk, zo zei hij toen zelf. Daardoor werkte hij zich nog dieper in nesten want het bleek dat zijn kinderen in de periode waarover het ging, nog geen diploma van advocaat hadden.

In de tweede week van februari kwam Le Canard dan met de onthulling dat mevrouw Fillon veel te hoge ontslagvergoedingen had gekregen als parlementaire medewerkster. En nu is er dus het verhaal van de lening.

AFP or licensors

Meest gelezen