Aanslagen Brussel leidden al tot 134 miljoen aan schadeclaims

De aanslagen in Brussel van vorig jaar hebben geleid tot schadeclaims ter hoogte van 134 miljoen euro. Daarvan gaat 82 procent naar slachtoffers die lichamelijke schade hebben opgelopen of door de aanslagen inkomsten misliepen, bijvoorbeeld omdat ze te laat op hun werk kwamen. Daarnaast hebben de zware stormen in het vorige voorjaar geleid tot claims van 305 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van Assuralia, de vereniging van verzekeraars.
AFP or licensors

“De totale hoogte van de claims kunnen mogelijk nog iets oplopen, omdat er in december nog een groot dossier is binnengekomen”, zegt Hans De Cuyper, voorzitter van Assuralia. In totaal dienden 1.361 personen een schadeclaim in na de aanslagen, onder wie meer dan 1.000 personen die op het moment van de aanslagen op de luchthaven waren. Meer dan 70 procent van de slachtoffers heeft al een uitkering of een voorschot ontvangen. Voor een deel gaat het ook om morele schadevergoedingen.

De Cuyper verwacht niet dat de kosten van de aanslagen meteen zullen leiden tot hogere verzekeringspremies. Volgens de Assuralia-voorzitter zijn er genoeg voorzieningen getroffen door verzekeraars om de kosten te dekken. Verzekeringsfirma´s zijn daar ook toe verplicht, op grond van een wet uit 2007. Het bedrag van 134 miljoen dat tot nu is geclaimd ligt lager dan de 168 miljoen euro die vorig jaar juni nog op de kosten voor de claims werd geplakt.

Meest gelezen