Ahold Delhaize en Elia verdwijnen uit Bel20

De aandelen van supermarktketen Ahold Delhaize en van hoogspanningsnetbeheerder Elia verdwijnen vanaf 20 maart uit de Belgische sterindex op de beurs, de Bel20. Dat heeft beursuitbater Euronext bekendgemaakt. In de plaats komen het Luxemburgse staalbedrijf Aperam en investeringsmaatschappij Sofina.

Jaarlijks bekijkt Euronext in maart welke aandelen nog in aanmerking komen voor een plaats in de Bel20, de belangrijkste aandelenkorf op de Brusselse beurs. Verschillende parameters worden daarbij in de weegschaal gelegd. Meestal gaat het dan om de omvang van de beurskapitalisatie, het aantal vrij verhandelbare aandelen en de link met België.

Ahold Delhaize vliegt eruit omdat het aandeel werknemers in België te laag is geworden. De nieuwe groep is eerder ontstaan door de fusie van het Nederlandse concern Ahold (Albert Hein) en de Belgische winkelketen Delhaize. Die laatste was jarenlang een vaste waarde in de Bel20.

Opvallend is dat Ahold Delhaize in de index vervangen wordt door het Luxemburgse staalbedrijf Aperam. Dat is een afsplitsing van ArcelorMittal. Aperam heeft dan weer een stevige aanwezigheid in de Limburgse gemeente Genk en is daar beter bekend onder de vorige naam ALZ.

Wie nog verdwijnt uit de Bel20 is Elia, de uitbater van het Belgische hoogspanningsnetwerk. Die wordt vervangen door Sofina, de holding die grotendeels gecontroleerd wordt door de familie Boël.

De Bel20: leuk, maar ook relatief

Sinds begin 1991 is de Bel20 de sterindex van de beurs van Brussel. Die groepeert de belangrijkste bedrijven die in ons land actief zijn. Er zijn tal van criteria om opgenomen te worden in de Bel20. De belangrijkste zijn de omvang van de beurskapitalisatie en de "free float", het aantal vrij verhandelbare aandelen.

Bedrijven prijken graag in de Bel20. Dat is leuk voor het imago en de zichtbaarheid van het bedrijf, maar indirect ook voor de koers. Zo stemmen veel beleggingsfondsen of investeerders hun portefeuille af op het "mandje" van steraandelen en worden die dus sneller aangekocht.

Op dit ogenblik noteren AB InBev, Ackermans & van Haaren, Ageas, Ahold Delhaize, Bekaert, Bpost, Cofinimmo, Colruyt, Elia, Engie (GDF Suez), Galapagos, GBL, ING, KBC, Ontex, Proximus, Solvay, Telenet, UCB en Umicore in de Bel20. Vanaf 20 maart komen daar dus Aperam en Sofina in de plaats van Ahold Delhaize en Elia.