Britse Hogerhuis wil zeg in akkoorden over brexit

De regering van de Britse premier Theresa May heeft opnieuw een opdoffer gekregen in het Britse Hogerhuis. De leden van de niet verkozen kamer willen dat het parlement het uiteindelijke akkoord met de EU over een brexit moet kunnen goedkeuren of afwijzen. Wel sluiten de Lords een tweede referendum over de brexit uit.

De "Lords" (en "Ladies") buigen zich al enkele dagen over de wet die de regering moet toelaten om artikel 50 in gang te zetten. Dat is de procedure om de Europese Unie te verlaten.

Vandaag keurde het Hogerhuis een amendement op die wet goed waardoor het parlement -Hogerhuis en Lagerhuis- het laatste woord krijgen over het uiteindelijke akkoord dat Londen met de EU zal sluiten. Bovendien geldt dat ook voor alle toekomstige handelsverdragen die het Verenigd Koninkrijk met de EU zal sluiten.

Dat is een tegenvaller voor de regering van de Conservatieve premier Theresa May. Zij had gehoopt om deze week gesprekken te beginnen met de EU over de Britse exit uit de Unie, maar dat zal dus door tegenstrubbelingen in het Hogerhuis dus niet lukken.

De amendementen die de Lords goedkeuren, moeten immers dan weer naar het Lagerhuis en er moet een compromis gevonden worden tussen de teksten van de twee huizen. Dat betekent voor May tijdverlies. De premier had gehoopt om in maart de procedure voor een brexit in gang te zetten.

Het is al de tweede tegenslag voor May. Eerder had het Hogerhuis garanties geëist voor EU-burgers die na een brexit in Groot-Brittannië blijven wonen.

Wel heeft het Hogerhuis een nieuw referendum over de brexit in 2019 afgewezen. Dat was voorgesteld door de pro-Europese Liberal Democrats en door een deel van de Labourpartij, maar volgens de meeste Lords zou dat de verdeeldheid in het land in de hand werken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.