De Queen (90) zit nog eens op haar paard - letterlijk

De Britse koningin Elizabeth is nog eens paard gaan rijden op de terreinen van Windsor Castle. Ondanks haar gezegende leeftijd van 90 jaar blijft de Queen doorgaan met haar passie. Ze kreeg naar goede gewoonte het gezelschap van trouwe stalknecht en goede vriend Terry Pendry. De Queen had duidelijk haar voorzorgen genomen en was goed ingeduffeld voor haar tocht. Ze was met Kerstmis nog snipverkouden en verscheen een tijdje niet in het openbaar.
©2016 Andrew Parsons / i-Images

De Queen, die volgend maand 91 wordt, maakte gisterochtend een ritje langs de Thames nabij Windsor Castle. De krant The Daily Mail wist enkele zeldzame foto's te bemachtigen (zie hieronder). Elizabeth heeft een voorliefde voor paarden (en honden). Mensen komen pas op de laatste plaats, durven de Britten al eens met een knipoog te beweren.

Het is een van de weinige hobby's waarmee ze zich compleet kan ontspannen of waar ze volledig kan in opgaan. In haar stallen worden zelfs heuse volbloedpaarden gekweekt. De Queen is trouwens de eerste regerende vorst die de prestigieuze Ascot Gold Cup-race won met een van haar merries, Estimate.

En het zit in de genen want haar enige dochter, prinses Anne, werd Europees kampioene paardrijden in 1971 en haar kleindochter, Zara Philips, bracht zilver mee van de Olympische Spelen in Londen (2012).

In weer en in wind met sjaaltje

De afgelopen jaren zat de Queen minder in het zadel, wellicht heeft dat te maken met de leeftijd. Ze krijgt ook steevast het gezelschap van Terry Pendry, haar trouwe stalknecht en intussen goede vriend. Dat heeft ook een praktische reden: als haar iets overkomt, heeft ze meteen hulp in de buurt.

Elizabeth geeft bij het paardrijden de voorkeur aan een eenvoudig sjaaltje in plaats van aan een helm met kinbescherming. Als we de prestigieuze Netflix-reeks "The crown" mogen geloven, is dat om haar kapsel in weer en wind te beschermen. Ze heeft een uitgebreide collectie sjaaltjes, het is haast een koninklijk accessoire geworden. Haar favoriete merk is trouwens het luxueuze Franse modemerk Hermès.