Demir overweegt gedeeld ouderschapsverlof tussen partners

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) ziet wat in het Scandinavische model van ouderschapsverlof en tijdskrediet. In dat model wordt dat zorgverlof voor minstens een derde gedeeld tussen beide ouders, maar Demir wil zich niet vastpinnen op cijfers.

In de aanloop naar de Vrouwendag van morgen was staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir te gast in "De Afspraak". Inzet was de nog altijd bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen, die deels het gevolg is van het feit dat vrouwen door zwangerschapsverlof en tijdskrediet meer afwezig zijn op het werk en zo meer kans hebben om promotiekansen te verliezen.

Demir ziet wel wat in het model dat in Scandinavië is waarbij ouderschapsverlof en ander zorgverlof gedeeld wordt door beide partners. Eén van hen moet daar minstens een derde van dat verlof voor zijn of haar rekening te nemen.

De staatssecretaris wil dat debat hier ook aanzwengelen, maar ze wil zich niet vastpinnen op het cijfer van één derde. Ze wil daarbij haar collega's overtuigen, te beginnen met minister van Werk Kris Peeters (CD&V) aan wie ze als staatssecretaris is toegewezen.