Dimitri Vegas en Like Mike streamingkoningen van 2016

Dj-duo Dimitri Vegas en Like Mike heeft de Ultratop Streaming Award 2016 gewonnen. De broers Thivaios zijn de meest gestreamde Belgische artiesten van het voorbije jaar. Het aandeel van betaalde streamingdiensten in de muziekverkoop neemt steeds toe, en dat is goed nieuws voor de sector die daardoor met 7% groeit.
Dimitri Vegas en Like Mike met minister van Digitale Agenda De Croo

Dimitri Vegas en Like Mike kregen hun trofee uit handen van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD). "Fijn dat mensen ons niet enkel graag live aan het werk zien, maar onze muziek ook nog willen kopen. Die steun van ons thuispubliek vinden we echt hartverwarmend", aldus Vegas.

"Streaming is vandaag de dag dé nieuwe manier van muziek luisteren. Het is als artiest ook de belangrijkste manier geworden om je muziek te verspreiden: mensen kopen je muziek toch legaal, maar bezitten hem niet meer", zegt Dimitri Vegas daarover. "Voor ons tellen alle aspecten van muziek even hard mee, of mensen ons nu ontdekken via YouTube of ons streamen."

Zelf zijn de broers grote fan van streaming. "Je merkt dat mensen steeds minder belang hechten aan het bezitten van muziek. Na enkele maanden worden die mp3-bestanden gewoon van de computer gegooid en vervangen. Er is een sterk onderscheid tussen de groep van mensen die graag nog een cd in handen hebben, en mensen die muziek willen ontdekken en beluisteren", vindt Vegas.

Vegas geeft ook toe dat het toegenomen belang van streaming de manier van werken als artiest verandert. "Het is een vraagstuk waar de hele sector fel mee bezig is nu. We leven in een tijd dat albums minder relevant zijn dan vroeger, en op een andere manier worden ervaren. Het is nadenken en zoeken naar hoe je als artiest je muziek het best naar buiten te brengen."

Wie neemt de trofee mee naar huis: Dimi of Mike?

De dj-broers volgen als tweede laureaat van de Ultratop Streaming Award Lost Frequencies op, ook een artiest uit het dancegenre. "Dat is geen verrassing als je ziet welke leeftijdsgroep het meeste gebruik maakt van streamingdiensten: de jongeren", zegt Like Mike daarover. "Jongeren zijn altijd de voortrekkers als het gaat om gelijk welke innovaties."

Wie van de broers de ingekaderde award mee naar huis mag nemen: daar is het duo nog niet uit. "Misschien komt deze bij Dimitri?", vraagt Mike zich af. "Of we zullen er straks een rondje om pokeren", zegt die daarover.

Momenteel zijn de dj's bezig aan een nieuwe plaat, met daarop opnieuw enkele samenwerkingen. Over de concrete invulling daarvan houdt het duo de lippen stijf op elkaar. "We touren ook heel veel in Noord- en Centraal-Amerika, vanuit L.A.. Nu gaat het - voor Tomorrowland deze zomer - nog richting Azië en dan verder de wereld rond."

(lees verder onder de video)

Een eerste reactie van winnaar Dimitri Vegas

Welke artiesten werden in 2016 het vaakst gestreamd?

 •  1) Dimitri Vegas & Like Mike
 •  2) Lost Frequencies (zijn "Are you with me" was het meest gestreamde nummer van 2015)
 •  3) K3
 •  4) Oscar and the Wolf (de meest gestreamde Belg van 2015)
 •  5) Tourist LeMC

 

De Croo: "Grote fan van streaming"

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo mocht de award overhandigen aan de broers Thivaios. Hij zag hen zelf aan het werk op Tomorrowland en is fan. "Het is een avontuur om hen te zien en het is ongelofelijk wat ze wereldwijd betekenen voor ons land, en in hun navolging vele anderen. Zelf heb ik een brede muzieksmaak en laat ik me vooral leiden door allerlei playlists op Spotify." (De Croo heeft ook een eigen playlist "my favourite 20" op het plaform, nvdr)

De Croo is blij dat streamingdiensten de muzieksector in ons land opnieuw meer ademruimte geeft. "De voorbije jaren daalden de verkoopscijfers steeds, tot er een digitaal instrument kwam op maat van de consument. Je merkt dat mensen dus nog steeds bereid zijn om voor muziek te betalen, alleen via een ander kanaal dan vroeger. En dat komt de artiesten enkel ten goede: talent komt ook makkelijker bovendrijven."

Enkele feiten over de Belgische muzieksector

 • Na enkele magere jaren gaat het opnieuw beter met de muzieksector in ons land. In 2016 is de muziekverkoop met bijna 7% toegenomen. Vorig jaar was er een groei van 4,9 procent.
 • Het grootste deel van die groei is te danken aan de toenemende populariteit van streamingdiensten. Het marktaandeel van betaalde muziekstreaming is met 64 procent gestegen.
 • De meeste muziek (54 procent) wordt nog steeds verkocht op een fysieke drager: een cd, dvd of vinylplaat. Digitale muziek is goed voor de resterende 46 procent van de koek, ten opzichte van 37 procent in 2015.
 • Vorig jaar werden in ons land bijna 3 miljard nummers gestreamd, een miljard meer dan in 2015.
 • De cd blijft met een marktaandeel van meer dan 47 procent het belangrijkste muziekformaat in België. De Belgische consument kocht in 2016 bijna 4 miljoen muziekalbums in cd-formaat, tegenover 4,4 miljoen in 2015.
 • De vinylmarkt blijft traag maar gestaag verder groeien, voor het 9e jaar op rij. Het aantal verkochte vinyls is met 35,9 procent gestegen naar bijna 270.000 exemplaren, goed voor een marktaandeel van 5 procent.