Geen ban, wel 16plus-label voor "Beauty and the Beast" in Rusland

Rusland zal de nieuwe film "Beauty and the beast" dan toch niet uit de bioscopen weren, maar kinderen zullen de film niet in de cinemazaal kunnen kijken. De film krijgt immers een 16plus-label opgeplakt.

Volgende week komt de remake van de bekende Disneyklassieker uit in de Russische filmzalen. In de film wordt een homoseksueel personage opgevoerd - een primeur voor een Disneyfilm, maar dat is iets wat het homofobe Russische parlementslid Vitaly Milonov niet zinde. Hij riep het Russische ministerie van Cultuur dan ook op om de film te onderzoeken op homopropaganda. Sinds 2013 zijn positieve uitlatingen over homoseksualiteit in het bijzijn van Rusland immers verboden. 

De Russische autoriteiten zijn nu gedeeltelijk ingegaan op de vraag van Milonov. Dat meldt het nieuwsagentschap Ria Novosti, dat door de overheid gecontroleerd wordt. Een volledige ban komt er niet, maar de film wordt wel verboden voor kinderen onder de zestien jaar. Op die manier wordt wel de voornaamste doelgroep van de film getroffen. 

Josh Gad, die de rol van LeFou - het homoseksuele personage - vertolkt, heeft intussen gereageerd op de hetze. "Wat ik zou willen zeggen, is dat deze film er een van inclusiviteit is", vertelt de acteur aan People. "Het is een film die iedereen iets te bieden heeft."

Titelsong

Disney heeft ook de officiële video van de titelsong gelanceerd, die u hieronder kan bewonderen. "Beauty and the beast" komt op 29 maart uit in de Vlaamse zalen.