Hongarije sluit asielzoekers op tot afronding procedure

Het Hongaarse parlement heeft met grote meerderheid een maatregel goedgekeurd om alle migranten die het land binnenkomen systematisch op te sluiten in detentiecentra.

Het gaat om een herinvoering van een maatregel die in 2013 werd afgeschaft onder druk van de Europese Unie en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

De wet bepaalt dat de migranten in "transitzones" worden ondergebracht aan de Servische en de Kroatische grens, waar ze worden vastgehouden in afwachting van een definitieve beslissing over hun asielaanvraag. De maatregel geldt zowel voor de 345 asielzoekers die sinds januari het land zijn binnengekomen als voor  nieuwkomers.

De Hongaarse regering is intussen bezig met de bouw van een tweede hek, ditmaal aan de grens met Servië, om asielzoekers buiten te houden. Het land verzet zich tegen het Europees spreidingsplan om nieuwe asielzoekers die in het zuiden aankomen te verdelen over de verschillende EU-lidstaten.