Iraakse troepen heroveren regeringszetel in Mosul

Iraakse troepen hebben de zetel van de provinciale regering in Mosul en het museum van de stad op de terreurbeweging IS heroverd. Ze hebben nu ook de controle over een tweede brug in het centrum van de stad. Dat heeft het gezamenlijke opperbevel over de operaties laten weten.

Het oosten van Mosul werd eind januari al heroverd. De Iraakse troepen voeren met steun van de Verenigde Staten sinds medio februari een grootschalige operatie om ook het westen van de stad opnieuw in handen te krijgen.

Na de veroveringen van de twee bruggen en de regeringsgebouwen maakt de internationale coalitie zich nu klaar om de oude wijk in het westen van de stad te heroveren. Met zijn nauwe straatjes en huizen, waar de jihadisten zich verschansen, belooft dat een hevige strijd te worden.

Volgens het opperbevel heerst er chaos bij de IS-troepen omdat een groot aantal van de  operationele bevelhebbers gedood zijn en een deel van de buitenlandse strijders de stad probeert te ontvluchten.

Intussen houdt de vluchtelingenstroom uit de stad aan. Sinds de gevechten in het westen van de stad een aanvang namen, zijn al 50.000 burgers op de vlucht gegaan. 700.000 anderen zitten nog vast in de stad, zonder voedsel of verzorging.