Ivan De Vadder analyseert: is Theo Francken de overwinnaar?

De uitspraak van het Europees Hof voor Justitie voelt voor Theo Francken (N-VA) aan als een overwinning. Is dat terecht? En wat zijn de gevolgen van die uitspraak voor zijn populariteit? VRT-journalist Ivan De Vadder zoekt en geeft antwoorden.

Waar gaat het over?

Volgens een uitspraak van het Europees Hof van Justitie zijn EU-lidstaten niet verplicht om een humanitair visum af te geven aan asielzoekers. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt daarmee gelijk in de zaak tegen een Syrisch gezin. "Yesss, gewonnen", tweette Francken daarop. Wie meer informatie wil over de grond van de zaak, lees hier.

1. Heeft Theo Francken gewonnen?

De uitspraak van het Hof is een overwinning voor Theo Francken, zegt De Vadder. "Al was het maar dat nu bevestigd is dat hij als regeringslid, als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, zelf kan beslissen of hij al dan niet een humanitair visum uitreikt."

Een staatssecretaris reikt een paar honderden van die visa per jaar uit. "Het is niet dat er niets gebeurt, maar Francken kan dus niet verplicht worden om een visum uit te reiken op basis van Europees recht. Francken staat nu wel een stuk sterker tegenover de rechters."

2. Welke invloed heeft de uitspraak op de populariteit van Theo Francken?

Volgens De Vadder heeft de uitspraak van het Hof geen enkele invloed op de populariteit van Francken. "Dit bevestigt gewoon wat Francken al een hele tijd aan het doen is: hij maakt zich sterk om een toestroom van vluchtelingen onmogelijk te maken, om letterlijk grenzen aan de grenzen te stellen. Dat is iets wat hem de afgelopen maanden en jaren populair heeft gemaakt." Wat Francken nog populair maakt is dat hij onder meer op sociale media het hart op de tong heeft. "Hij reageert soms heel spontaan. Dat is iets wat de Vlaming kan appreciëren en wat Francken populair maakt."

3. Waarom is Francken in zo'n korte tijd zo populair kunnen worden?

Volgens De Vadder heeft dat heel veel te maken met het gebied waar Francken voor bevoegd is: dat van Asiel en Migratie. "Het is in het verleden ook al een patroon geweest dat we vaak hebben gezien. Mensen die bevoegd zijn voor Asiel en Migratie, denk maar aan Maggie De Block (Open VLD), maar eigenlijk ook aan Annemie Turtelboom (Open VLD): mensen die daarvoor bevoegd zijn, geraken op korte tijd populair." Dat is volgens De Vadder "omdat je altijd de eigen bevolking beschermt en maatregelen stelt tegenover de anderen". "Het is het toepassen van het wij-zij-verhaal. Je bent streng voor de anderen, en je kan je tegenover “ons” relatief stevig opstellen en een soort afbakening maken. Dat maakt mensen populair."

De Vadder trekt de vergelijking door: "Als je dan als De Block overschakelt op Volksgezondheid en Sociale zaken en je moet plotseling gaan besparen op eigen volk, dan verdwijnt die populariteit duidelijk voor een stuk."

4. Is Francken de gedoodverfde opvolger van Bart De Wever als die afzwaait als N-VA-voorzitter?

Bart De Wever komt aan het einde van zijn vierde termijn als voorzitter op het einde van dit jaar. "Stel dat Francken dan verkozen wordt als voorzitter dan moet hij ontslag nemen als staatssecretaris. Dat is op twee jaar van de federale verkiezingen een stuk te vroeg."

In theorie is Francken wel de gedoodverfde opvolger. "Hij is de populairste, hij straalt ook uit wat een voorzitter van de N-VA moet uitstralen: de juiste waarden, een zekere menselijkheid, een hartelijkheid en een spontaniteit." Maar de timing klopt dus niet. "Ik vermoed dat ofwel iemand anders voorzitter wordt als een soort van tussenpaus of dat De Wever nog een termijn erbij doet."

Meest gelezen