Na liefdesbreuk in "Thuis": "Meer en meer relaties met transgenders lukken wél"

Meer dan een miljoen kijkers hebben waarschijnlijk gezien hoe Kaats hart gebroken wordt door het plotse vertrek van Toon. De afgelopen weken zagen we hem worstelen met zijn gevoelens voor transgender Kaat en het is hem uiteindelijk te veel geworden. Maar hoe vertaalt zo'n verhaallijn zich van het scherm naar de realiteit? En hoe zit het met relaties tussen transgenders en niet-transgenders?

Guy T'Sjoen, coördinator van het genderteam aan UZ Gent, benadrukt hoe fantastisch een verhaallijn als die van Kaat in "Thuis" is. "Alle "Thuis"kijkers, en we spreken hier toch van een miljoenenpubliek kunnen nu niet meer zeggen: "We hebben er nog nooit van gehoord". En ze zien ook hoe normaal, hoe gewoon het allemaal is."

"Maak van Kaat een gewoon "Thuis"personge"

"De liefdesproblemen van Kaat zijn nu eenmaal een realiteit die voor alle mensen geldt: soms loopt het al eens fout. Het personage heeft ook nog niet zo lang haar transitie doorlopen en zit nog volop in de experimenteerfase van haar nieuwe rol. Het is meer dan normaal dat daten al eens misgaat."

Uiteindelijk zou het wel fijn zijn moest het goed gaan met haar liefdesleven, maar we hebben altijd naar voren willen schuiven: "Maak van Kaat een gewoon "Thuis"personage met alle avonturen en met alle liefdesproblemen". Het is goed dat Kaat niet overbeschermd wordt. Want eerlijk, welk soappersonage kent zo nu en dan geen dramatische verhaallijn?"

Van het scherm naar de realiteit

Maar hoe vertaalt het verhaal van Toon en Kaat zich van het scherm naar de realiteit? Met andere woorden: hoe zit het met relaties tussen een transgender en niet-transgender?

T'Sjoen benadrukt dat niet altijd een gemakkelijke kwestie is. "Wij adviseren onze patiënten vaak om hun verhaal niet meteen bij een eerste oppervlakkig contact te vertellen. Het is onnodig om de situatie meteen helemaal uit te leggen aan iedereen. Maar wanneer er een vertrouwensband ontstaat of er zijn gevoelens in het spel, raden we aan om het gesprek in een vroeg stadium te voeren. Zodat ze zelf niet gekwetst raken wanneer de boot afgehouden wordt."

Vanzelfsprekend is dat gesprek een cruciaal moment in de relatie. "Als de partner het niet kan plaatsen, is dat het breekpunt. Eens mensen daarover geraken, komt het meestal wel goed. Maar je kan er niet omheen, het is en blijft een gevoelig punt." Toch moet zo'n gesprek ook op tijd gevoerd worden, zegt T'Sjoen. "Als je het blijft uitstellen tot bijvoorbeeld iemand uit de omgeving erover begint, is de relatie en de vertrouwensband per definitie gebroken."

Juiste moment kiezen

Het juiste moment kiezen is hoe dan ook erg belangrijk. "Onze psycholoog neemt dat ook vaak mee in de sessies: "Hoe vertel je zoiets?" Het is ook geen evident gegeven hé. Je moet een partner hebben die heel begripvol is, en die echt valt op de persoon en niet op de achtergrond. Maar als de man bijvoorbeeld een kinderwens heeft, kan dat een belangrijke rol spelen om af te haken, een beslissing die al dan niet gestuwd wordt door de omgeving."

Ook de eigen ingesteldheid speelt een belangrijke rol. "Sommige mensen zien hun transgenderisme als een deel van hun leven en hebben dat mooi geïntegreerd in hun leven, anderen steken dat panisch weg. Wanneer je er zelf een positief verhaal van hebt gemaakt en er zelf niet te zwaar aan tilt, gaan relaties ook veel vlotter."

"Nog altijd een taboe, maar wel gunstige evolutie"

Hoewel T'Sjoen niet kan en wil ontkennen dat er nog altijd een taboe rust op de transgenderthematiek, spreekt hij wel van een gunstige evolutie. "In vergelijking met tien jaar geleden, schat ik het positief in. We merken op de praktijk dat meer en meer relaties wél lukken, zeker bij jonge mensen."

Hij wijdt dat aan de bekendheid die het thema langzaam maar zeker verwerft. "Sociale media zijn hierin cruciaal, maar ook de omkadering, wetgeving en toegankelijkheid zijn geëvolueerd. En ook een serie als "Thuis" helpt veel. Toch zijn we er nog lang niet. Er is nog veel discriminatie, dus ik wil zeker geen unaniem positief verhaal verkondigen."