Ophef over uitspraak Carson: "De slaven waren immigranten"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een uitspraak van de minister voor Huisvesting. Ben Carson - zelf een Afro-Amerikaan - vergeleek de zwarte slaven die destijds naar Amerika werden gebracht met migranten. Burgerrechtenorganisaties zijn misnoegd want de zwarte geschiedenis in de VS is net niet gebaseerd op immigratie. "Een ongelooflijke blunder van Carson", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

Minister Carson deed de uitspraak in zijn eerste speech voor de ambtenaren van zijn departement. "Er waren andere immigranten die naar hier kwamen met slavenboten. Ze werkten zelfs nog langer en harder voor minder. Maar ook zij hadden de droom dat hun nakomelingen op een dag welvaart en geluk in dit land zouden kunnen nastreven."

De geschiedenis van de zwarte slavernij is in de Verenigde Staten nog steeds een gevoelig thema. Dat Carson - zelf een kleurling nota bene - de (vrijwillige) immigratie op eenzelfde lijn lijkt te plaatsen met de (gedwongen) slavernij valt niet in goede aarde bij burgerrechtenbewegingen. "Dit is een beledigende opmerking", klinkt het. Ook acteur Samuel L. Jackson haalde op Twitter uit.

"Carson maakt hier de ongelooflijke blunder van te doen alsof de zwarte bevolking in Amerika immigranten waren", zegt correspondent Björn Soenens. "De zwarte geschiedenis is net geen immigratie, maar verplichte uitvoer naar Amerika. De Amerikanen hebben die slavernij pas 100 jaar later kunnen wegwerken met de eerste burgerrechten en nu nog verloopt het met heel veel frictie."

"Meest cynische interpretatie"

De ambtenaren van Carson verdedigen hun minister. Volgens hen is de uitspraak in geen geval slecht bedoeld. "Niemand oprecht denkt eraan dat minister Carson de vrijwillige immigratie gelijkstelt met onvrijwillige slavernij", aldus een woordvoerder van het departement.

"De kritiek is gebaseerd op de meest cynische interpretatie van de uitspraken van de minister. Hij werd goed ontvangen door de honderden werknemers van zijn dienst en kreeg een staande ovatie op het einde van zijn toespraak."