Rudi Vranckx waagt zich voor nieuwe Canvasreeks in het duistere hart van IS

Voor zijn nieuwe, vierdelige reeks "IS in het vizier" trok de VRT-journalist en Midden-Oostenkenner Rudi Vranckx o.m naar Irak, Libië en Tunesië. Daar voerde hij, vaak in het hart van de strijd, gesprekken met militairen, ex-jihadstrijders en de gewone burgers. De bedoeling van Vranckx en zijn team: in het zwarte gat van IS duiken zonder er zelf door opgezogen te worden.

In zijn tocht langs de frontlijnen van de oorlog met IS ontmoette Vranckx militairen, ex-jihadstrijders en cyberanalisten, hopeloze én strijdvaardige burgers.

Maar Vranckx wilde zich ook een beeld vormen van de tegenpartij. Hij wilde begrijpen wat jongeren drijft om zich aan te sluiten bij de horrormachine van IS, sprak met getraumatiseerde kindsoldaten die amper onder woorden konden brengen wat ze gezien hadden en met ex-strijders zonder een greintje wroeging.

Vranckx zelf noemt het "het meest uitdagende project" dat hij ooit ondernam. De neerslag van al die ontmoetingen en gesprekken biedt volgens hem een blik in het duistere hart van IS.

De vierdelige reeks start op 21 maart om 21.15 uur op Canvas maar is ook online, op Twitter, Instagram en Facebook te volgen. In de eerste aflevering trekt Vranckx onder meer naar Libië waar hij met de jihadi's die vechten om de stad Sirte praat over hun verwachtingen, ideeën en ervaringen.

Na afloop van de reeks volgt nog een reeks voordrachten en een lessenpakket voor scholen.