Syrische leger controleert waterbevoorrading van Aleppo

Het Syrische leger en zijn bondgenoten hebben een strategisch belangrijk waterpompstation veroverd op de terreurgroep IS. Dat station bevoorraadt de grootstad Aleppo van drinkwater. IS wordt uit steeds meer gebieden in Syrië verdreven, maar drie verschillende groepen vechten op het territorium dat IS verliest.

Aleppo is de grootste stad in het noorden van Syrië en een gegeerde prijs voor alle in de oorlog betrokken partijen. Onlangs had het Syrische regime van Bashar al-Assad de volledige controle verworven over de stad nadat die door de Syrische rebellen geëvacueerd was.

Controle in droge gebieden is echter een relatief begrip, tenzij de watervoorziening ook onder controle is en dat was niet het geval. Zo was  het station al-Khafsa dat drinkwater pompt naar Aleppo in handen van de terreurgroep IS.

Gesteund door Russische vliegtuigen en de Libanese sjiitische militie Hezbollah heeft het Syrische leger nu het waterpompstation van al-Khafsa in handen gekregen. De laatste IS-terroristen zijn uit de buurt gevlucht.

Daardoor krijgt het Assad-regime nu ook de controle op de watervoorziening voor Aleppo en is de controle over de stad dus verzekerd. Dat was één van de hoofdobjectieven van Assad in de huidige oorlog.

Drie legers rukken op tegen IS, en tegen elkaar...

Het Syrische leger rukt dan wel verder op richting de Eufraat, maar het risico bestaat dat het daar andere troepen dan die van IS tegenkomt en ook dat houdt risico's in.

IS krijgt nu zowat overal klappen en er zijn kandidaten genoeg om het machtsvacuüm dat de terreurgroep nalaat, op te vullen. Vanuit het zuidwesten rukt het Syrische regeringsleger met zijn sjiitische bondgenoten op naar de strategisch belangrijke rivier Eufraat.

Vanuit het noordwesten komen Syrische rebellen die gesteund worden door Turkije -dat zijn eigen strategische belangen heeft in Syrië- en hetzelfde geldt voor de SDF, een coalitie van de Syrisch-Koerdische militie YPG en diens Arabische en Assyrische bondgenoten. 

Probleem is dat die drie groepen tegenstrijdige belangen hebben en na het verdrijven van IS een conflict tussen hen erg waarschijnlijk lijkt. Inzet is de controle van de belangrijke en vruchtbare Eufraatvallei die de omliggende gebieden van water voorziet.