Turkse minister heeft toch campagne gevoerd in Hamburg

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft vanavond toch in de Duitse stad Hamburg een campagnemeeting gehouden over het referendum dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan veel meer macht zou geven. De stad Hamburg had gisteren de bijeenkomst afgelast omdat het hotel waar die zou doorgaan geen branddetectiesysteem heeft, de minister heeft zijn aanhang dan toegesproken in de tuin van het consulaat. Cavusoglu gooide ook opnieuw olie op het vuur door in de Turkse media een nieuw naziverwijt aan Duitsland te maken.
Minister Cavusoglu sprak zijn aanhang toe van op het balkon.

Rond 19 uur begon Cavusoglu zijn toespraak in de tuin van de residentie van de consul-generaal, die werd bijgewoond door ongeveer 300 aanhangers.

In zijn toespraak vanop het balkon van de residentie uitte Cavusoglu opnieuw kritiek op de Duitse regering: "Probeer ons alsjeblieft niet te onderrichten op vlak van mensenrechten en democratie", zo zei hij. "De druk die tegen de Turkse bevolking in Duitsland wordt uitgeoefend is onacceptabel."

Voorts verweet hij de Duitse regering onder meer "systematische propaganda tegen onze evenementen" en stelde hij dat de Duitse autoriteiten er alles aan deden om te verhinderen dat hij een locatie zou vinden voor zijn meeting. Hij gaf ook aan dat hij het daarover zou hebben met zijn Duitse ambtsgenoot Sigmar Gabriel, met wie hij morgen een ontmoeting heeft.Toch sprak de minister ook verzoenende taal en gaf hij aan dat hij goede betrekkingen met Duitsland erg belangrijk vindt.

Op het moment van de toespraak voerden ongeveer 250 mensen actie tegen de campagnemeeting in de buurt van de residentie van de consul-generaal.

"Niemand kan me stoppen"

Ook voor de meeting had Cavusoglu al felle kritiek op de Duitse regering geuit en gezegd dat hij hoe dan ook een campagnemeeting zou houden in Hamburg. "Ik zal deze avond onze burgers ontmoeten in Hamburg. Niemand zal ons kunnen verhinderen om naar de meeting met onze burgers te gaan", zo zei hij vanmiddag in Istanboel tijdens een toespraak voor de Europese consuls. "Ik zal gaan, niemand kan me stoppen."

"Ze proberen al onze bijeenkomsten af te gelasten met nooit geziene druk. Het is een compleet tiranniek regime dat druk uitoefent op privé-eigenaars van hotels", zo zei hij.

Hamburg had gisterenavond beslist de vergunning in te trekken voor de politieke meeting vanwege problemen met de brandveiligheid. Maar omdat er geen verbod is voor een bijeenkomst op zich, kon de meeting op een andere plaats wel doorgaan.

Cavusoglu komt bij de Turkse immigranten in Duitsland stemmen ronselen voor een referendum over een grondwetswijziging waarmee de macht van president Erdogan fors wordt uitgebreid. In het Westen bestaat daar ongerustheid over, de Turkse critici van Erdogan beschouwen het als een autoritaire machtsgreep.

Ongeveer 1,4 miljoen Turken in Duitsland zijn stemgerechtigd voor het referendum, dat plaatsvindt op 16 april.

De Duitse lokale overheden hadden eerder al andere Turkse meetings voor het referendum geannuleerd, wat leidde tot spanningen tussen Berlijn en Ankara. Het voorbij weekend beschuldigde Erdogan Duitsland er zelfs van zich opnieuw schuldig te maken aan "nazipraktijken".

Vandaag liet ook Cavusoglu zich betrappen op een opmerking van hetzelfde niveau. "Het is een totaal repressief systeem", zo verklaarde hij in de online-editie van de krant Hürriyet in een reactie op de Duitse beslissing. "Alle praktijken lijken op die uit de naziperiode."

AFP or licensors