Werkgroep "politieke vernieuwing" van start in de Kamer

In de Kamer is vandaag de werkgroep "politieke vernieuwing" van start gegaan, die de politiek transparanter en geloofwaardiger moet maken. De werkgroep heeft zeven thema's vastgelegd waar rond de komende weken en maanden gewerkt zal worden. De conclusies van de werkgroep worden tegen eind juni verwacht, zodat de stemmingen rond het einde van het parlementaire jaar op 21 juli kunnen plaatsvinden.

De werkgroep kwam tot stand in de nasleep van de mandatenaffaires rond Publifin, Publipart en Telenet. "Ze zijn een smet op het blazoen van de politiek, zowel in Wallonië, als in Brussel en Vlaanderen", zo stelde voorzitter Brecht Vermeulen (N-VA) tijdens de eerste bijeenkomst.

De zeven thema's die centraal zullen staan tijdens zijn werkzaamheden, zijn: transparantie, decumul en onverenigbaarheden, statuut en vergoeding van parlementsleden, deontologie en belangenconflicten, kieswetgeving en burgerparticipatie, werking van het parlement en een thema varia. De voorstellen van de verschillende partijen worden rond die thema's gegroepeerd.

Vraag is of er een consensus gevonden kan worden voor hervormingen, en of die de grenzen van meerderheid en oppositie kan overstijgen. Zo reageerde de oppositie met tandengeknars op overleg dat de meerderheidspartijen vanmiddag gehouden hebben, net voor de start van de werkgroep. "Dit is geen goede manier van werken", betreurde Kristof Calvo (Groen) die vergadering. De meerderheidspartijen hebben afgesproken dat ze zich niet door wisselmeerderheden met de oppositie uit elkaar zullen laten spelen.

Meest gelezen