25 procent meer zelfmoordpogingen na dood Steve Stevaert

De berichtgeving over de zelfdoding van Steve Stevaert heeft geleid tot een kwart meer zelfmoordpogingen in Vlaanderen. Dat blijkt uit onderzoek van professor Gwendolyn Portzky, hoofd van het Vlaams Expertisecentrum voor Suïcidepreventie (UGent). Ze lichtte het onderzoek vanavond toe in "De afspraak".

Bijna twee jaar na de zelfdoding van Steve Stevaert blijkt dat de berichtgeving daarover in de media pijnlijke consequenties heeft gehad. In de weken nadien steeg het aantal zelfmoordpogingen in Vlaanderen met 26.4 procent. In de leeftijdscategorie van Stevaert was het effect nog groter. Daar verdubbelde het aantal zelfs bijna.

Opmerkelijke cijfers die volgens Portzky vooral komen door de uitvoerige berichtgeving. "We telden 271 online berichten. Dat is te veel. Hoe meer berichten, hoe groter de schade."

Te veel details

Volgens haar werden ook te veel details meegegeven in de verslaggeving. De precieze omstandigheden, de plaats, de methode: alles was te volgen via websites, radio en televisie. "We zien dat het meegeven van zo’n details echt schadelijk is. Na de dood van Stevaert waren er een kwart meer zelfmoordpogingen met verdrinking. Ons onderzoek linkt deze cijfers rechtstreeks aan de berichtgeving over de dood van Stevaert."

"De oorzaak van een zelfdoding is altijd complex. Maar hier gaf de berichtgeving de indruk dat er een zeer eenvoudige reden was voor zijn wanhoopsdaad: de rechtszaak die hem boven het hoofd hing”, zegt Portzky. Zo’n simpele verklaringen zijn volgens haar gevaarlijk omdat mensen met zelfmoordgedachten zich snel identificeren met zulke voorbeelden.

De berichtgeving over zelfdoding moet dus zorgvuldiger worden aangepakt, vindt Portzky, die wil dat hulpverleners en journalisten samenwerken zodat er een minimaal risico is op het copycat effect. "We moeten uiteraard blijven berichten over zelfdoding, het mag geen taboe worden. Maar dan wel met de juiste regels."

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

Herbekijk hier het volledige gesprek met professor Portzky