"Bottinekes" in cassatie tegen veroordeling, teamleider niet

Zes leden van het Bijzondere Bijstandsteam gaan in cassatie tegen hun veroordeling voor de dood van Jonathan Jacob. Dat bevestigt de advocaat. De teamleider zelf legt zich neer bij de veroordeling in beroep en gaat niet in cassatie.

De leden van het Bijzondere Bijstandsteam hadden twee weken geleden in beroep straffen van zes tot negen maanden met uitstel gekregen. Dat was een stuk meer dan de vier maanden die ze eerst kregen. 

De toenmalige directeur en de psychiater van de Broeders Alexianen in Boechout kregen - net als in eerste aanleg - zes maanden cel met uitstel. Het is nog niet duidelijk of zij in cassatie gaan.

Fatale avond

Jonathan Jacob was onder invloed van amfetamines toen hij in de ochtend van 6 januari 2010 een politieploeg aansprak in Borsbeek. Hij was blootsvoets, halfnaakt en maakte een verwarde indruk. Na een medisch onderzoek vorderde de parketsubstituut met dienst zijn gedwongen opname.

Hij werd tweemaal naar het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout gebracht, maar daar kon men hem naar eigen zeggen niet opnemen omdat hij zich zo agressief opstelde.

Daarom werd hij naar het politiecommissariaat van Mortsel gebracht, waarna beslist werd om het BBT erbij te roepen. Die overmeesterden Jacob in zijn cel, maar gebruikten zoveel geweld dat de jongeman het niet overleefde.