"Geef ongedoopte leerkrachten meer kansen in katholieke basisscholen"

"Geef ongedoopte leerkrachten meer kansen in het katholieke basisonderwijs." Dat is de oproep van Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, in De Morgen vandaag.
archieffoto

Sommige katholieke basisscholen willen namelijk geen leraars zonder doopattest, omdat onderwijzers ook godsdienst geven. Maar daar zijn oplossingen voor, zegt Boeve, want gedoopt zijn is geen verplichting.

"Op zich is dat niet verplicht, maar het is wel zo dat een heel aantal scholen eraan houden dat alle leraren ook godsdienst kunnen geven", zegt Boeve. "Om roomskatholieke godsdienst te kunnen geven, moet je uiteraard gedoopt zijn. Scholen kunnen zich ook zo organiseren dat anderen het vak godsdienst geven zodanig dat ook mensen die niet gedoopt zijn aan de slag kunnen in het katholiek basisonderwijs." 

De Antwerpse hogeschool Karel de Grote roept alle katholieke basisscholen ook op om af te stappen van de regel dat onderwijzers gedoopt moeten zijn. Dat zou de kansen van haar andersgelovige studenten verhogen om aan stageplaatsen of werk te geraken.

Boeve is blij met de oproep van de hogeschool. "De christelijke identiteit staat centraal, maar in onze scholen komen christenen, moslims, vrijzinnigen en andersgelovigen samen om door gesprek de eigen identiteit vorm te geven", benadrukt hij.