"Geen regering met PS zonder confederalisme"

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat hij in 2019 geen regering zal vormen met de Franstalige socialisten zonder een akkoord over confederalisme. Ook wanneer de PS niet nodig is, zal de institutionele agenda op tafel komen, zegt De Wever in Het Belang van Limburg.
Jasper Jacobs
(archieffoto)

In 2019 zijn er federale verkiezingen en het blijft uiteraard afwachten hoe de kiezer de kaarten zal schudden. Maar als de N-VA met de PS in bad zou moeten, dan eist De Wever garanties op confederalisme.

"Als we goede kaarten krijgen van de kiezer en de PS - al dan niet in combinatie met de PVDA-PTB - incontournable wordt, dan stap ik nooit in een regering met de PS zonder integrale uitvoering van onze institutionele blauwdruk", zegt De Wever. Hij heeft het dan over confederalisme, dat hij een "paradigma" (zienswijze) noemt.

Alleen moeten de juiste omstandigheden voor dat paradigma worden gecreëerd, en dan kan al in 2019 gebeuren als het heel moeilijk blijkt om een federale regering te vormen. "Dan zullen er ook vanuit de publieke opinie vragen komen naar confederalisme", maakt De Wever zich sterk.

Op basis van recente peilingen doet de linkse PVDA-PTB het overigens heel goed in Wallonië. De Wever wijst erop dat het daardoor nog moeilijker kan worden om een federale regering te vormen. In dat geval staat de N-VA dus klaar om het momentum te grijpen.

Over de N-VA verscheen gisteren een opiniestuk van Bart Maddens op onze website.

Meest gelezen