"Hoe zeldzamer de neushoorns worden, hoe interessanter het wordt om ze af te maken"

De vraag naar hoorns van neushoorns moet radicaal de kop worden ingedrukt. Dat zegt presentator Chris Dusauchoit nu ook in Frankrijk een neushoorn werd vermoord voor zijn hoorn. "Dit is de kroniek van een aangekondigd gevecht dat tot nog toe vooral op Zuid-Afrikaanse bodem werd uitgevochten", zegt hij in "De afspraak".

Neushoorns die worden vermoord voor hun hoorn. Het is dagelijkse kost in - vooral - Zuid-Afrika, maar in Europa was het ongezien. Tot gisteren, toen in een zoo in Thoiry, ten westen van de Franse hoofdstad Parijs, een witte neushoorn dood werd aangetroffen met een van de twee hoorns afgezaagd.

"De praktijken brengen zoveel geld op dat ze nu ook naar ons komen", zegt Dusauchoit in "De afspraak" op Canvas. "Het begon met diefstallen van hoorns, onder meer in het natuurhistorisch museum in Brussel en in musea in Rotterdam en Parijs. Nu zien we dat de bendes ook naar hier komen en neushoorns uit dierenparken afmaken voor de hoorn."

China en Vietnam

Volgens de tv-maker is het duidelijk: de vraag naar hoorns moet op de een of andere manier radicaal de kop worden ingedrukt. En dan kijkt hij vooral naar China en Vietnam waar de bewuste hoorns gegeerd goed zijn. "In China heeft het alles te maken met de traditionele geneeskunde. Ze gebruiken het tegen hoofdpijn, slangenbeten of als koortswerend middel. Soms wordt het vermengd met paracetamol, waardoor de mensen denken dat het écht werkt."

"In Vietnam is het een heel ander verhaal", zegt Dusauchoit. "Daar gaat het vaak om de nouveau riche, die de hoorns gebruikt als statussymbool. Sommige mensen kopen een hele hoorn en maken er dan een beeldje van. Iedereen weet er dat het heel duur is: zo'n 60.000 euro per kilo."

Jemen heeft volgens de presentator in het verleden al bewezen dat het mogelijk is om de mentaliteit te veranderen. "Daar kregen jongens in de omschakeling van puberteit naar volwassenheid een mes gemaakt van neushoorn. Gewoon, omdat de traditie het zo wilde. Maar toen beseften ze dat als ze zo zouden doorgaan er geen neushoorns meer zouden zijn en dus ook geen messen. Daar is het succesvol gestopt."

Complex probleem, complexe oplossing

"Het gaat om een complex probleem en het zal dus ook een complexe aanpak nodig hebben", zegt Dusauchoit. "Er zal sowieso wel iets moeten gebeuren, want het gaat ook om een geval van economie. Hoe zeldzamer de neushoorns worden, hoe interessanter het wordt om ze af te maken, want de prijs gaat telkens omhoog. De neushoorns zijn ook werelderfgoed. Het is niet eerlijk dat we de strijd enkel aan Zuid-Afrika overlaten."

Bekijk het volledige gesprek in "De afspraak"