"Jihad van liefde" is nu ook een boek: "Ik probeer Loubna onsterfelijk te maken"

Miljoenen mensen wist Mohamed El Bachiri te ontroeren toen hij eind vorig jaar opriep tot een "jihad van liefde". Wat hij deed was des te opmerkelijker omdat hij bij de aanslagen in Brussel zelf zijn echtgenote verloor. Zijn boodschap van verzoening en hoop herhaalt El Bachiri nu in een boek dat hij maakte met David Van Reybrouck. "Met dit boek probeer ik mijn vrouw Loubna onsterfelijk te maken."

Op 22 maart werd Mohamed El Bachiri weduwnaar. Zijn vrouw Loubna kwam om het leven tijdens de aanslag op het metrostation Maalbeek. Toen in de eindejaarsperiode werd teruggeblikt, ontroerde El Bachiri toen hij o.a. in "De afspraak" opriep tot een "jihad van liefde". Het filmpje werd via de sociale media door miljoenen mensen gedeeld en bekeken.

Vooral in Vlaanderen en Nederland was de impact overweldigend. Voor Bachiri waren de reacties hartverwarmend. "Het was een bijzonder, magisch moment voor mij. Ik had echt het gevoel dat ik kon verbinden, kon deelnemen aan de kerst van miljoenen mensen. Het was iets moois en sterks, dat me gesteund heeft.

Zijn boodschap van liefde, en een oproep tot echte menselijkheid, heeft El Bachiri nu ook op papier gezet. "Ik heb veel geschreven na de dood van Loubna, vooral poëzie", vertelt hij aan VRT Nieuws.

Met de hulp van auteur David Van Reybrouck, die hij via een gemeenschappelijke vriendin leerde kennen, is zijn verhaal aaneengesmeed tot een mix van poëzie en zijn getuigenis.

"We hebben allemaal iets goeds in ons dat we moeten cultiveren"

Hij vroeg Van Reybrouck er een boek van te maken dat makkelijk te lezen en toegankelijk is. Want hij hoopt er vooral ook jongeren mee te bereiken. Ik vind het belangrijk dat jongeren het lezen, erover nadenken en discussiëren, gedachten uitwisselen."

"Met het boek probeer ik Louba onsterfelijk te maken", zegt El Bachiri. "Ik hoop er ook mee bij te dragen tot troost en reflectie". Net zoals hij eind vorig al zei, wil hij "een boodschap van troost brengen die de spanningen kan verzachten en ons weer kan terugbrengen tot wat we uiteindelijk allemaal zijn: mensen".

Ook bijna een jaar na de aanslagen, blijft hij overtuigd: "De mensheid is ook tot het beste in staat. We hebben allemaal iets goeds in ons dat we moeten cultiveren en ontwikkelen."

Bekijk het interview met Mohamed El Bachiri:

Herbekijk de ontroerende oproep van Mohamed El Bachiri (22/12/16):

Herbekijk het hele gesprek uit "De afspraak" (22/12/16):

Meest gelezen