Amerikaanse topgeneraal: "Rusland schendt INF-kernrakettenverdrag uit 1987"

Volgens de Amerikaanse vicestafchef Paul Selva heeft Rusland nieuwe kruisraketten van het type SSC-8 opgesteld. Daarmee zou Moskou het INF-verdrag uit 1987 schenden dat raketten voor de middellange afstand in Europa verbood. Ook andere raketverdragen tussen de VS en Rusland staan op de helling.

Vicestafchef generaal Paul Selva deed zijn uitspraak in de bevoegde commissie van het Amerikaanse parlement. De ontplooiing van twee bataljons van de nieuwe op het land gebaseerde kruisraket SSC-8 door Rusland is "zowel naar de geest als de inhoud een schending van het INF-verdrag uit 1987", zei de generaal. Dat verdrag was een mijlpaal aan het einde van de Koude Oorlog.

Eerder had de vorige VS-president Barack Obama al gewaarschuwd dat Rusland het INF-verdrag zou schenden door de opstelling van de nieuwe raketten. Die hebben een bereik van 1.000 tot 5.500 kilometer en zouden in staat zijn om kernkoppen te vervoeren. 

Ook de Amerikaanse senator John McCain (foto in tekst) maakt zich zorgen over de nieuwe raketten. Volgens hem wil de Russische president Vladimir Poetin met de opstelling vooral de reactie testen van zijn nieuwe Amerikaanse collega Donald Trump.

De rakettenkwestie kan de verbetering van de relaties tussen de VS en Rusland -zoals Trump die wil realiseren- flink in de weg staan. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van de vicestafchef. Waarnemers gaan ervan uit dat de tegenstellingen tussen Washington en Moskou al snel te groot zouden blijken voor de nieuwe president Trump.

Hoe dan ook heeft Donald Trump eerder gezegd dat hij het kernarsenaal van de VS wil versterken. Dat zou dan weer ingaan tegen het "New Start"-verdrag over de verdere afbouw van kernkoppen dat zijn voorganger Barack Obama eerder met de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev had ondertekend. Ook dat kan de verdere nucleaire ontwapening tussen de VS en Rusland op de helling zetten.

Het INF-rakettenverdrag, even terugblikken

Het Intermediate Range Nuclear Forces (INF) werd in 1987 gesloten tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en zijn Sovjetcollega Mikhail Gorbatsjov. Het was het eerste ontwapeningsakkoord tussen de VS en de Sovjet-Unie na een jarenlange crisis.

Het INF maakte een einde aan de rakettenkwestie die een groot deel van de jaren 80 beheerst had. Die was begonnen toen de Sovjets de SS-20, een raket voor de middellange afstand hadden opgesteld. Die raket kon kernkoppen vervoeren en bedreigde Europa, maar niet de VS. Op die manier wou Moskou een wig drijven tussen de twee helften van de NAVO. De alliantie reageerde daarop met de erg omstreden opstelling van eigen Pershing-raketten in Europa.

Het verdrag uit 1987 verbood de opstelling op het land van die middellange afstandsraketten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer met wederzijdse controles aan beide kanten. Het was het eerste van een reeks ontwapeningsakkoorden op het einde van de Koude Oorlog.

Meest gelezen