Apache wordt beloond met Arkprijs voor het Vrije Woord

Apache wint dit jaar de Arkprijs voor het Vrije Woord, zo meldt de nieuwssite op zijn website. Apache legt zich al zeven jaar toe op kritische onderzoeksjournalistiek. De Arkprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich actief inzet voor de vrijheid van denken en meningsuiting.

Het Arkcomité van het Vrije Woord wil met de toekenning van de prijs aan Apache de onderzoeksjournalistiek als geheel aanmoedigen. "In de huidige politieke en maatschappelijke context komt die vorm van journalistiek steeds meer in het gedrang", luidt het.

Hoofdredacteur Karl van den Broeck is vereerd. "Deze prijs is voor ons een enorme steun tijdens een cruciale periode in ons bestaan", zegt hij. "Nu zal duidelijk worden of het project Apache op lange termijn levensvatbaar is, maar we zijn door de grote steun van de afgelopen maanden en deze prijs optimistischer dan ooit. We zullen ons met de middelen die we hebben, blijven inzetten voor degelijke onderzoeksjournalistiek."
Apache wordt gefinancierd door de bijdragen van lezers en coöperanten.

De Arkprijs van het Vrije Woord wordt uitgereikt op 24 mei. Vroegere laureaten waren onder meer Hugo Claus, Reinhilde Decleir, David Van Reybrouck, Wannes Van de Velde, Tom Lanoye, Jeroen Olyslaegers en Robbe De Hert.