Belangrijkste werken Rik Wouters voor het eerst samen te zien

In het Museum voor Schone Kunsten in Brussel opent vrijdag de langverwachte retrospectieve gewijd aan Rik Wouters. Voor het eerst zullen meer dan 200 van zijn schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken samen te zien zijn. Voor de expo leenden meer dan 30 musea, instellingen en kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland werken uit, waaronder nog nooit getoonde exemplaren.

Wouters raakte vooral bekend om zijn levendige en kleurrijke werken, maar dat werk staat in scherp contrast met de drama's waar hij in zijn persoonlijk leven mee te maken kreeg. De kunstenaar stierf toen hij amper 33 was.

De Koninklijke Musea roemen Wouters' "visuele taal, de opbouw van zijn onderwerpen en de heldere rijkdom van zijn palet". Hij ontwikkelde zo een avant-gardistische stijl, maar de Musea wijzen erop dat er ook vergelijkingen gemaakt worden met James Ensor of Paul Cézanne. Voor Manfred Sellink, hoofddirecteur-hoofdconservator van het Antwerpse KMSK is Wouters "een van de grootste artistieke talenten van zijn generatie, wat door zijn vroegtijdige dood niet helemaal vervuld kon worden".

De tentoonstelling loopt tot en met 2 juli en vormt meteen ook de afsluiting van het herdenkingsjaar voor het 100e overlijdensjaar van de kunstenaar (1882-1916).

Meest gelezen