Berlijnse zoo in rouw: Fritz de ijsbeer is niet meer

De Berlijnse zoo is een icoon armer: ijsbeertje Fritz is overleden aan acuut orgaanfalen. Het vier maanden oude dier was na het plotse overlijden van ijsbeer Knut een van de boegbeelden en publiekstrekkers van het dierenpark.
AFP or licensors

Fritz is overleden aan een acute leverontsteking, zo meldt de Berlijnse zoo via sociale media. De zoo was na een bloedtest al op de hoogte van de Fritz' leverproblemen. Hij kreeg daarvoor antibiotica en pijnstillers, maar die behandeling heeft niet mogen baten. Zijn situatie ging er met de dag op achteruit. Verzorgers hebben het dier maandag dood aangetroffen in zijn hok.

Het schattige ijsbeertje was al van bij zijn geboorte begin november een van de publiekslievelingen van het dierenpark. Het was al 22 jaar geleden dat er een ijsbeerwelp opgroeide in de zoo.

De Berlijnse zoo reageert bijzonder verslagen op het nieuws. "Dit is nauwelijks te geloven. We zijn er kapot van. We waren onwaarschijnlijk gehecht geraakt aan die kleine beer", zegt directeur Andrea Knieriem in een korte mededeling.

Knut

In 2011 trok de zoo van Berlijn nog wereldwijd de aandacht met die andere populaire ijsbeer: Knut, die al na enkele dagen werd verstoten door zijn moeder. Een verzorger uit de Zoologischer Garten hield Knut toen eigenhandig in leven. Het dier stierf op 4-jarige leeftijd, schijnbaar zonder duidelijke aanwijzing.