Brussels Film Festival dreigt subsidies kwijt te raken

De toekomst van het Brussels Film Festival (BRFF) hangt aan een zijden draadje. Twee betrokken overheden, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Franse Gemeenschap (Fédération Wallonie Bruxelles), hebben immers beslist om geen subsidies meer toe te kennen. Dat meldt de organisatie van het filmfestival.

Het Brussels Film Festival, gestart in 1974, wijdt zich sinds 2003 aan de Europese cinema. Het festival presenteert elk jaar bijna 100 Europese en Belgische kort- en langspeelfilms: avant-premières maar ook ontdekkingen, juweeltjes van de zevende kunst die het publiek nergens anders kan bewonderen en gratis voorstellingen in openlucht.

"Ondanks dit succes, dreigt het festival te verdwijnen", zegt Kristof Polfliet van het BRFF. "De betrokken overheden, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Fédération Wallonie-Bruxelles, hebben beslist om geen subsidies meer toe te kennen. Zonder hen kan het festival zijn avontuur niet voort zetten en verliest Brussel een belangrijk evenement in zijn culturele landschap. Zonder hen verdwijnt een platform voor het ontdekken van Europese talenten."

Het filmfestival had volgens Polfliet reeds te kampen met een aanzienlijke daling van zijn budget. "Het bleef bestaan door het enthousiasme van een handvol gepassioneerden die vandaag geconfronteerd worden met de afwezigheid van een cultureel perspectief bij de publieke instellingen. 170.000 euro minder budget is de financiële basis zelf van het festival", aldus Polfliet.

Het BRFF zou normaal dit jaar plaatsvinden van 16 tot 22 juni in Flagey.