Dokters vrijgesproken voor dood zwangere vrouw

Drie artsen van het AZ Alma in Eeklo zijn vrijgesproken voor de dood van een zwangere vrouw uit Wachtebeke. De vrouw overleed na problemen met haar maagring, maar de rechter oordeelde dat de dokters niet onzorgvuldig zijn geweest.
VILLAREAL / BSIP
(archieffoto)

De vrouw had in 2010 een maagring laten plaatsen en ze verloor meer dan 40 kilogram. In 2012 raakte ze zwanger, maar kreeg ze last van haar maag. Ze ging te rade bij verschillende dokters, maar de maagring bleef zitten. De vrouw overleed in 2013, toen ze zes maanden zwanger was, aan de gevolgen van een buikvliesontsteking, en met haar het kindje. Volgens deskundigen was de buikvliesontsteking veroorzaakt door de maagring.

De advocaat van de familie van de vrouw, Filip Dejonghe, zegt dat de niet-veroordeling veeleer een technische kwestie is.

"Het deskundig verslag was vrij duidelijk", zegt Dejonghe. "Maar daarna hebben de bijkomende zittingen en verhoren van getuigen en deskundigen ertoe geleid dat men heeft gezegd: "Op medisch vlak zijn er misschien onzorgvuldigheden gebeurd, maar dat betekent nog niet dat er juridische fouten zijn gebeurd." Het zal in ieder geval hard aankomen bij mijn cliënten."

De artsen zelf hadden de vrijspraak gevraagd. Als een arts geen inschattingsfout meer kan maken, dan stopt hij beter met geneeskunde, argumenteren zij.