Duizenden Mechelse gezinnen meer dan uur zonder elektriciteit

De ruime regio rond Mechelen heeft vanavond meer dan een uur zonder elektriciteit gezeten na een storing in een hoogspanningsstation. De oorzaak wordt nog volop onderzocht, meldt netbeheerder Elia.

De stroomstoring had niet enkel gevolgen voor het centrum van Mechelen. Ook in Bonheiden, Muizen, Hombeek, Leest en Sint-Katelijne-Waver zitten mensen zonder elektriciteit. Ondertussen heeft iedereen weer elektriciteit, zo meldt Elia. 

Omdat ook de verkeerslichten waren uitgevallen, regelden verschillende politieploegen in Mechelen het verkeer aan de kruispunten. De brandweer concentreerde zich op geblokkeerde liften. Het ziekenhuis AZ Sint-Maarten ondervond niet echt problemen. Daar schakelden ze over op noodgeneratoren. 

Technicus ter plaatse

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in ons land, zegt dat ze in de loop van de namiddag een foutmelding kregen waarbij een technicus ter plaatse moet gaan. Die moest kijken of er schade is en of de situatie veilig is. "Het is belangrijk dat hij de oorzaak van de panne vaststelt, anders heeft het geen zin om de transformatoren weer op de starten", zei woordvoerster Kathleen Iwens eerder op de avond. "Dat verklaart waarom de storing langer duurt."

De precieze oorzaak van de stroomstoring is nog niet duidelijk. "Die wordt nog onderzocht."

Derde keer op korte tijd

Het is al de derde keer op korte tijd dat er een groot gebied zonder stroom komt te zitten als gevolg van problemen op het hoogspanningsnet. Gisteren was dat het geval in Diest en omgeving, een maand geleden ging het om het noordwesten van Brussel.

De woordvoerster van Elia beklemtoont dat het veel te vroeg is om verbanden te leggen. "Men mag niet zomaar alles op één hoop gooien", klonk het. Ze wees er ook op dat het Belgische hoogspanningsnet een heel hoge graad van betrouwbaarheid kent, "van meer dan 99,99 procent".