Extra bewaking na 22/3 in zowat alle bedrijven intussen verdwenen

Zowat alle bedrijven die extra beveiliging hadden ingehuurd na de terreuraanslag in ons land vorig jaar, zijn daar intussen mee gestopt. Dat blijkt uit de jaarcijfers van G4S, een van de marktleiders in privébewaking. De vraag blijft wel groot voor de zogenoemde risicoplaatsen.
(Archieffoto)

G4S heeft vorig jaar 1.610 medewerkers aangeworven (weliswaar inclusief de tijdelijke contracten). En dat is "uitzonderlijk veel", zegt het bedrijf. 

"Vanuit verschillende sectoren kregen we na 22 maart de vraag naar meer mensen om het veiligheidsgevoel te verhogen", zegt CEO Jean-Paul Van Avermaet. "In de private sector is die piek intussen volledig weg, maar in bepaalde sectoren blijft de vraag nog steeds hoger. Denk aan de luchthaven, de Europese instellingen, de sector van de evenementen en de kerncentrales." Net daarom verwacht het bedrijf dat het ook dit jaar nog zo'n 1.000 mensen zal aanwerven. 

Meer samenwerking

Van Avermaet pleit voor meer samenwerking tussen politie en private bewaking. Zijn bedrijf kan een ondersteunende en complementaire rol innemen in taken die voor de lokale overheden geen kerntaken zijn, klinkt het.

"In verschillende domeinen lopen vandaag al samenwerkingsverbanden tussen de publieke veiligheidsactoren en de private bewakingssector (controles op het betalend parkeren, uitvoering van gerechtelijke opdrachten, enzovoort). Deze samenwerkingsverbanden zouden verbreed kunnen worden naar andere domeinen en materies."