Facebook blokkeert actrice net op Vrouwendag: "Ik word monddood gemaakt"

Actrice en comédienne Veerle Malschaert is triest én boos. Facebook heeft haar net op vrouwendag geblokkeerd. "Ik, die altijd kleurrijk door het leven ga, word nu gereduceerd tot een grijze foto en een zwart vlak. Kan je nog onzichtbaarder zijn?", getuigt ze aan onze redactie.

"V/M (Veerle/Malschaert, Vrouw/Man) met talent". Onder die noemer wilde Veerle Malschaert op vrouwendag in de Gentse stadshal een actie voeren om het glazen plafond of de kleverige vloer te doorbreken. De slogan? "Voorbij de geslachten en voor beide geslachten." Want zo vertelt ze zelf: "Ik pleit voor gelijke rechten voor beide geslachten". En net met die actie, op vrouwendag, loopt het mis voor Facebook. Aanleiding was een voor Facebook ongepaste post.

"Ik had mannen opgeroepen om een statement te maken, om zich bloot te geven voor vrouwendag. Niet plat, niet vulgair, gewoon ludiek. Ik had zelf een banner gemaakt met mijn hoofd en de torso van fotograaf Filip Naudts met een roze sok (zie foto hieronder). Toen de banners toekwamen had ik een live video gemaakt, opnieuw gewoon ludiek. Maar toen kreeg ik de melding dat ik die video - en alle andere naakte content - van Facebook moest halen." 

"Mocht het niet zo tragisch zijn, zou het lachwekkend zijn"

Hoewel Malschaert gevolg gaf aan die oproep, werd ze toch geblokkeerd, net op vrouwendag. "Mocht het niet zo tragisch zijn, zou het lachwekkend zijn. Ik had zoveel mensen opgetrommeld om hun stem te laten horen, en ik word zelf monddood gemaakt."

"Het is een triest toeval - of net niet natuurlijk - dat mensen net nu mijn account gerapporteerd hebben. De ironie is natuurlijk dat ik 24 uur geblokkeerd word, dus vrouwendag en -nacht, en dat ik morgen opnieuw kan posten."

Momenteel kan de comédienne niets doen: geen berichten posten, niet reageren, niets. Maar via een aantal vrienden kon ze toch een bericht verspreiden, dat door vrienden gedeeld werd op haar pagina.

"Kan je nog onzichtbaarder zijn?"

Zelf voelt ze zich triest, gefrustreerd en kwaad bij het voorval. "Het gaat er net over, over dat niet gehoord worden. "Ik, die altijd kleurrijk door het leven ga, word nu gereduceerd tot een grijze foto en een zwart vlak. Kan je nog onzichtbaarder zijn?"

Uit frustratie gooide ze op Instagram een filmpje (zie hieronder) waarin ze vertelt hoe ontgoocheld en triest ze is. "Misschien is het not done. Het is Internationale Vrouwendag. Ik vecht niet alleen - soms met de moed der wanhoop - aan het vechten tegen de bierkaai. Ik geef aan iedereen een platform en stem, maar ben zelf monddood gemaakt door Facebook. Dus ik heb ook online geen stem meer."

Door de dag heeft ze "de knop omgedraaid en alles gegeven." "Maar ik blijf er niet goed van. Dat is het omgekeerde van wat je op Vrouwendag wil. En morgen ga ik uitzoeken wat er allemaal aan de hand was."