Heremans: "Spanningen in scholen over islam weer zo sterk als na 9/11"

De spanningen rond de islam in verschillende scholen in Vlaanderen en elders in Europa zijn dezer dagen "weer zo sterk als na 9/11". Dat heeft de Antwerpse schooldirectrice Karin Heremans gezegd in de onderzoekscommissie naar de aanslagen. Volgens Heremans was er ook toen veel polarisering en "complotdenken" onder moslimjongeren, maar de impact van sociale media was veel kleiner.
Nicolas Maeterlinck

Karin Heremans combineert momenteel de leiding van het Antwerpse Atheneum met het co-voorzitterschap van het Radicalisation Awareness Network van de Europese Commissie en werk voor de Vlaamse overheid. Daardoor heeft ze breed zicht op de radicalisering bij jongeren en hoe dat evolueert.

"Sinds een paar maanden zien we een nieuwe opstoot van complottheorieën", aldus Heremans. Ronselaars -"groomers"- zetten niet langer in op het lokken van Syriëstrijders, maar proberen jongeren volop af te zetten tegen onze samenleving. "Ontwricht de samenleving hier in het westen is nu de boodschap. Ronselaars proberen de jongeren los te weken uit onze samenleving."

Sommige scholieren zien overal westerse complotten tegen de islam, beginnen plots te eisen om te mogen bidden tijdens de lesuren of nemen bijvoorbeeld aanstoot aan het luiden van de kerkklokken zonder dat er ook wordt opgeroepen tot het islamitisch gebed.

Volgens Heremans wijst ook internationaal onderzoek op georchestreerde acties van ronselaars die inspelen "op de identiteit van jongeren, op hun sociale en schoolse achtergrond, op discriminatie waarmee ze geconfronteerd worden". "Je ziet jongeren afglijden, zich helemaal afsluiten van hun omgeving en zich afzetten van elke autoriteit."

"Op die manier wordt een hele groep moslims losgeweekt uit onze samenleving", waarschuwde Heremans. "Dat proces van radicalisering loopt voor iedereen anders en je kan niet in iemands hoofd kijken om te weten wanneer die tot geweld zou kunnen overgaan. Dat is zorgwekkender dan vroeger, omdat die oproep tot geweld er toen eigenlijk niet was in ons land."

Niet louter focussen op islam

Heremans waarschuwt ook voor polariserende uitspraken van politici die misbruikt worden door ronselaars. Ze bepleit de promotie van onze gedeelde waarden. Ze smeekt de overheid bovendien om in haar strijd tegen radicalisering niet louter te focussen op de islam, "want dat is slechts 25 procent van het verhaal".

"Focus op de brede samenleving. Laat ons investeren in onderwijs, sport, cultuur, het ondersteunen van families. En laat ons alstublieft proberen om een depolariserend discours te voeren."

Sociale media spelen een immense rol. "Momenteel is het veel meer ongrijpbaar dan na 9/11, omdat de impact van de sociale media in 2011 bijlange zo groot niet was als vandaag".

Heremans pleit dan ook voor een forse "digitale tegenaanval" zoals OCAD-topman Paul Van Tigchelt dat eerder ook al deed. "Er is een massaal tegendiscours nodig via sociale media", vindt ook Heremans.